Στεφάνι κανέλας με μήλα για τη γιορτή της μητέρας
Ένα νόστιμο δωράκι για να το προσφέρουμε στην μανούλα μαζί με όλη μας την αγάπη!
Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη
- 180 ml γάλα χλιαρό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 κρόκο αυγού
- 30 γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 113 γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 4 κ.σ. πούδρα αμυγδάλου
- 2 μήλα
- λίγο χυμό λεμονιού
- επιπλέον λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα της ζύμης στο τέλος
Πώς το κάνουμε:
1) Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά μαζί με το γάλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο και τον κρόκο και ανακατεύουμε. Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη και σκεπάζουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει. Στο μεταξύ, αναμιγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
2) Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο ορθογώνιο (περίπου 30 x 40). Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο προσέχοντας όμως να μην το καλύψουμε μέχρι τις άκρες αλλά να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω.
3) Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε προσθέτοντας και λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν και τα απλώνουμε και αυτά πάνω από την γέμιση.
4) Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό
5) και με ένα μαχαίρι το μοιράζουμε στη μέση.
6) Πλέκουμε τις δύο λωρίδες σε πλεξούδα φροντίζοντας ώστε να φαίνεται η γέμιση.
7) Βάζουμε την πλεξούδα σε ταψί με λαδόκολλα και σχηματίζουμε στεφάνι ενώνοντας τις δύο άκρες. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πάνω και κάτω αντιστάσεις, στους 180oC, για 25-30 λεπτά.
8) Αφήνουμε να κρυώσει πριν το μεταφέρουμε προσεχτικά σε πιατέλα ώστε να το προσφέρουμε στη μανούλα!