«Πρότυπο προσβάσιμης παραλίας για ΑμεΑ» η 3η παραλία Γλυφάδας 

 

Επίδειξη του εξοπλισμού από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου στους Υπουργούς Άρη Σκέρτσο και Όλγα Κεφαλογιάννη

 

Με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή για τις πολιτικές για τα Ατομα με Αναπηρία, ο Υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκαν την 3η παραλία Γλυφάδας και ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου για τα δύο SeaTrac Γλυφάδας, που είναι τα δημοφιλέστερα πανελλαδικά, καθώς και για τις άλλες υποδομές, που την καθιστούν πρότυπο προσβάσιμης παραλίας για τα ΑμεΑ.

 

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους τόνισαν:

 

Υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος:

 

“Μια Ελλάδα με όλους, για όλους. 

Σήμερα η μέρα ήταν αφιερωμένη στην «ορατότητα» των ατόμων με αναπηρία, για μια Ελλάδα με όλους, για όλους. Ξεκινήσαμε από το δήμο Γλυφάδας όπου στη δημοτική παραλία λειτουργεί υποδειγματικά μια πρότυπη εγκατάσταση με 2 ειδικά τηλεχειριζόμενα αμαξίδια για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Αντίστοιχες υποδομές επιδοτούνται πλήρως από το ταμείο ανάκαμψης και το Υπουργείο Τουρισμού ώστε ακόμη περισσότερες ελληνικές παραλίες να γίνουν προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία. Μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήσαμε και συζητήσαμε με λουόμενους χρήστες της υποδομής και δωσαμε συγχαρητήρια στον εξαιρετικό δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου που εργάζεται καθημερινά για μια πιο συμπεριληπτική πόλη. Μαζί επισκεφτήκαμε και το εργοτάξιο του πρότυπου ειδικού σχολείου που χτίζεται με πόρους του ΕΣΠΑ στην άνω Γλυφάδα και σε δυο χρόνια θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες 100 παιδιών με αναπηρία”.

 

Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη:

 

“Κατά την επίσκεψή μου σε προσβάσιμη για ΑμεΑ παραλία της Γλυφάδας, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άρη Σκέρτσου και του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, τόνισα ότι το Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να αναδείξει την Ελλάδα ως προσβάσιμο και φιλόξενο προορισμό για όλους ανεξαιρέτως τους ταξιδιώτες. 

Η συμπερίληψη εξάλλου συνιστά στη σύγχρονη εποχή βασικό συστατικό της υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η πολιτική για προσβάσιμο τουρισμό ενισχύει ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος και την ανταγωνιστικότητά του στο διεθνές περιβάλλον. 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το Υπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει και ήδη υλοποιεί μία σειρά έργων που αποσκοπούν στις προσβάσιμες παραλίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για εμβληματικό έργο και αφορά στην ανάπτυξη υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας με πόρους άνω των 17 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Τα έργα προβλέπουν την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς της χώρας και περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ώστε να μη δημιουργούνται διακρίσεις ως προς την πρόσβαση σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά. Ως επιλέξιμες δαπάνες στα έργα αυτά, έχουν ενταχθεί οι εγκαταστάσεις υγιεινής και η διαμόρφωση προσβάσεων και εσωτερικών οδών για Άτομα με Αναπηρία και άτομα με μειωμένη δυνατότητα μετακίνησης ενώ παράλληλα προβλέπεται η ειδική σήμανση χώρων, προσβάσεων και χρήσεων με ψηφιακά μέσα και κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ”.

 

Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου: 

 

“Οι παραλίες μας πλέον έχουν ταυτιστεί με την πρωτοποριακή υποδομή των Seatrac, που κάθε χρόνο έχουν σταθερά το πανελλαδικό τους ρεκόρ χρήσης στη Γλυφάδα! 

Το ελληνικό καλοκαίρι έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει και στη Γλυφάδα μας για μια ακόμα χρονιά, όλοι οι πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, μπορούν να απολαύσουν ισότιμα το αγαθό του ήλιου και της θάλασσας.

Με αφορμή μάλιστα τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε στην παραλία μας τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και να τους παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη υποδομή: Θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ μπροστά στην παραλία,  διάδρομος από εκεί μέχρι το Seatrac, ειδικά αποδυτήρια, τουαλέτες και ντουζιέρες, ομπρέλες και καθιστικά για όσους κάνουν χρήση του seatrac, και φυσικά υποστηρικτικό προσωπικό με εργαζόμενους του Δήμου και εθελοντές. 

Όλα εκείνα δηλαδή που διασφαλίζουν πλήρως την προσβασιμότητα και την ανεξάρτηση διαβίωση στην πράξη – και στη θάλασσα. 

Μαζί μάλιστα με τη μεγάλη ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μας μετώπου, θα απολαμβάνουν το μπάνιο τους μπροστά σε ένα πλήρως αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε με τον Υπουργό κύριο Σκέρτσο και το εργοτάξιο για την κατασκευή του μοναδικού από κάθε άποψη Ειδικού Σχολείου Γλυφάδας,

και είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την εξέλιξη των εργασιών θεμελίωσης και για το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου.

Θα συνεχίσουμε με όλη μας την ενέργεια και όλη μας την αγάπη να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία, σε κάθε έκφανση της ζωής του”.

 

Στην παρουσίαση του εξοπλισμού από τον Δήμαρχο στους Υπουργούς, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Γιώργος Γκρίλλας, οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Δήμου, Νίκος Τσαμπίρας, Γεωργία Βαμβακερού, Στέλιος Κουρουπάκης, Ορέστης Τσάγκλας, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Γιάννης Σκαλτσάς, Γιώργος Ταβερναράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, τ. Αντιδήμαρχος Μάριος Κασσέρης, ο Πρόεδρος του Γκολφ Δημήτρης Ακρίβος και ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Γλυφάδας Παναγιώτης Σκαλτσάς.