Στο μικροσκόπιο η συμφωνία του Eurogroup: Πρώτα οι περικοπές σε αφορολόγητο-συντάξεις, αργότερα οι φοροαπαλλαγές

Η μόνη εγγύηση που πήρε το οικονομικό επιτελείο από το χθεσινό Eurogroup, αποδεχόμενο τα προληπτικά μέτρα για το 2019, είναι ότι ο μεθεπόμενος χρόνος θα είναι ο χειρότερος για μισθωτούς και -κυρίως- συνταξιούχους στα εννέα χρόνια μνημονίων που θα μετράμε τότε.

Θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα εφαρμόζεται η περικοπή του αφορολόγητου (η πρώτη θα είναι το 2018), η οποία πλήττει κυρίως τους νέους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει ακόμη οικογένεια και τους συνταξιούχους που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.

Ειδικά, οι συνταξιούχοι θα χτυπηθούν διπλά, αφού όσοι έχουν (μικτά) μηνιαία εισοδήματα 1200 – 1300 ευρώ από συντάξεις θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά και από τη μείωση του αφορολόγητου, αφού θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, αλλά και από την απευθείας μείωσης του ύψους της σύνταξης που θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις νέες συντάξεις που θα είναι κατά τουλάχιστον 20% μικρότερες.

Όλα αυτά σε μια χρονιά, στην οποία, σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι χθες, θα ήμαστε εκτός μνημονίων και θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε αδικίες αντί να τις μεγαλώνουμε.

Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και με ένα παρωχημένο σύστημα «αντικειμενικών» τεκμηρίων διαβίωσης, το οποίο ουδέποτε απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά παραμένει σύστημα υπό αναθεώρηση από το 2013, τότε είναι πολύ πιθανό να κληθούν να πληρώσουν τεράστιους φόρους άνεργοι – εργαζόμενοι με εισοδήματα 300 και 400 ευρώ και συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη 400 ευρώ φτάνει να έχουν ένα σπίτι.

Απλό παράδειγμα αποτελεί ένας συνταξιούχους με 400 ευρώ μηνιαία σύνταξη, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ.

Θεωρητικά ακόμη και με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν πληρώνει φόρο.
Αν, όμως, έχει την ατυχία να διαθέτει ένα σπίτι, η εφορία υπολογίζει ένα ετήσιο τεκμήριο 3.000 ευρώ επειδή… ζει και περίπου 4.000 ευρώ ένα ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα.

Επειδή, δε, το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, ο ίδιος συνταξιούχος θα κληθεί να πληρώσει με το νέο σύστημα 22% φόρο για τα 1.000 ευρώ που υπερβαίνει το αφορολόγητο.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία ακούσαμε χθες να συνοδεύουν τις νέες δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου, δεν θα εφαρμοστούν τόσο εύκολα όσο οι περικοπές του αφορολόγητου των συντάξεων.

Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα να πληρώσουμε τα νέα μέτρα το 2019 να πετύχουμε και να ξεπεράσουμε ως χώρα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ και τότε θα συζητήσουμε τι θα μπορεί να δοθεί σε μόνιμη βάση από το πλεόνασμα του πλεονάσματος.

Αυτό σημαίνει ότι το «για κάθε 1 ευρώ φόρου θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνση» που αφηνόταν να διαρρεύσει χθες από κυβερνητικά στελέχη για ευνόητους λόγους δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα εφαρμοστεί, αφού είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι δεν θα το δεχθούν οι δανειστές.

Συνεπώς, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση ένα μέρος του πρόσθετου βάρους που θα επωμιστεί η πραγματική οικονομία από του χρόνου θα παραμείνει στο διηνεκές περιμένοντας να αντισταθμιστεί… κύριος είδε έπειτα από πόσα χρόνια.

source: enikonomia.gr