Στοπ στον τουρκικό τσαμπουκά βάζει η Αθήνα

Υπό το «άγρυπνο» βλέμμα και την παρακολούθηση της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» θα βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο βρίσκεται για έρευνες σε περιοχή δυτικά της Κύπρου και πλησίον της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα έκανε γνωστή την αποστολή της φρεγάτας στην περιοχή, προκειμένου να επιτηρεί το τουρκικό σκάφος.

Ήταν μια άμεση απάντηση-μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα, η οποία εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια τμήματα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να «ερευνηθούν» από το Barbaros.

To ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε, την παράνομη όπως τη χαρακτηρίζει, ΝAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα, ενώ παράλληλα έγινε γνωστή η μετάβαση της Φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στη περιοχή όπου θα δραστηριοποιηθεί το τουρκικό πλοίο.

Το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα είναι σαφές. Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας στον θαλλάσιο χώρο του Αιγαίου, θα παρακολουθούνται και δεν θα μένουν αναπάντητες.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγει», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

 «Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση.

source: sofokleousin.gr

photo: © Παρέχεται από: Freenet S A Ekdotiki Etairia