Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι είναι πιο μεταδοτική και να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Καμπανάκι συναγερμού έχει κρούσει ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται ήδη σε 92 χώρες δημιουργώντας φόβο για νέα κύματα πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη οι εκστρατείες εμβολιασμού. Παράλληλα, ο ΠΟΥ το περασμένο Σαββατοκύριακο συνέστησε τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Μετάλλαξη Δέλτα: Υψηλή η μεταδοτικότητά της, ποιους αφορά η διασπορά
Αναλυτικά στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας.

Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη και σημείωσε ότι προβλέπεται πως θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος μέχρι το τέλος καλοκαιριού παγκόσμια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια.

Όπως εξήγησε, το χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού. Θέλοντας να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού ανέφερε επίσης ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ακόμα περισσότεροι εμβολιασμοί για το τείχος ανοσίας
Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα στο Ισραήλ, που έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα, πρότυπο εμβολιασμού, 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%», είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

 

see more: iefimerida.gr