Συνέντευξη του φυσιοθεραπευτή Λάμπρου Αθανασόπουλου στο Γλυφάδα metropolitans

Καλωσορίζουμε τον φυσιοθεραπευτή Λάμπρο Αθανασόπουλο και είμαστε σίγουροι ότι ο μεστός του λόγος, θα μας βοηθήσει όλους, ποικιλοτρόπως.

Συνέντευξη στην Άντα Θωμά:

 

INTERVIEW

  1. Κύριε Αθανασόπουλε μάθαμε ότι μετά από 15 χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας μετακομίσατε το Κέντρο Φυσιοθεραπείας σας, στην ίδια περιοχή βέβαια, αλλά για ποιον λόγο;

Λ.Α.: Μετά το σοβαρότατο τροχαίο ατύχημα που είχα τον Νοέμβριο του 2015, που με καθήλωσε για 10 μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο και μακριά από την εργασία μου για περίπου 18, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα περαιτέρω, λόγω των οποίων αναγκάστηκα να μετακομίσω.

  1. Τώρα σε τί κατάσταση είστε με την υγεία σας;

Λ.Α.: Ευτυχώς έχω επανέλθει σχεδόν πλήρως. Εργάζομαι κανονικά και οι ασθενείς μου μένουν και πάλι ευχαριστημένοι. Έχω κάνει ήδη μια καινούρια αρχή.

  1. Εφαρμόζετε και πάλι τις ίδιες τεχνικές που κάνατε πριν; δηλαδή φυσικοθεραπείες χωρίς μηχανήματα;

Λ.Α.: Φυσικά. Αυτά έμαθα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης όπου σπούδασα. Δηλαδή ότι η Φυσικοθεραπεία (Ελληνικότατη λέξη), είναι η θεραπεία με φυσικά μέσα. Χρησιμοποιώ τεχνικές με μοναδικό όπλο την καλή γνώση της Ανατομίας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου.

  1. Γιατί άλλα Κέντρα Φυσιοθεραπείας και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι σας χρησιμοποιούν διάφορα μηχανήματα;

Λ.Α.: Δεν είναι δεοντολογικό να μιλήσω για συναδέλφους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο ασθενής θα επιλέξει τον φυσιοθεραπευτή που εκτιμά ότι θα του λύσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, για να γίνω πιο κατανοητός: Όταν πονάει ο ώμος σε κάποιον, που δεν έκανε κάποια παράξενη κίνηση ή δεν είχε κάποιο τραυματισμό, την λεγόμενη περιαρθρίτιδα του ώμου, δεν ασχολούμαι με την φλεγμονή που υπάρχει στον ώμο, αλλά πηγαίνω στην αιτία,  που δεν είναι στο σημείο της φλεγμονής και του πόνου, αλλά κάπου αλλού ….

  1. Ας έρθουμε τώρα στο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας και εννοώ τον πόνο στη μέση. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την μέθοδο κινησιοθεραπείας που εφαρμόζετε.

 

Λ.Α.: Πρόκειται για τη μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres. Την έφερα πρώτος στην Ελλάδα (στο διαδίκτυο από το 2009) και η μέθοδος αυτή είναι τέχνη ζωής. Λύνει όλα τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης εκτός από τα εκ γενετής προβλήματα και τα τροχαία ατυχήματα. Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου www.physiotherapy-center.gr.

Με την μέθοδο αυτή έχω θεραπεύσει πάρα πολλά άτομα που βρίσκονταν ακόμα και ένα βήμα πριν από το χειρουργείο με την λεγόμενη ισχιαλγία από δισκοκήλη. Μπορώ να αναφέρω αρκετά περιστατικά με σοβαρά προβλήματα, από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ας περιοριστούμε όμως στο εξής: Ένας νεαρός 21 ετών πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο με ομάδα των Νοτίων προαστίων, φοιτητής ΤΕΦΑΑ, είχε πάθει (από τα δυνατά καρφιά που έδινε) μια στροφή των σπονδύλων στην οσφυϊκή μοίρα με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει και ψυχολογικό πρόβλημα το σταμάτημα της αγωνιστικής δραστηριότητας. Χωρίς να σας κουράζω με 8 θεραπείες με την μέθοδο Ορθοστατικής Μεζιέρ επανήλθε στον ρυθμό των προπονήσεων σε περίπου 2 μήνες.

  1. Τι ακριβώς κάνετε στην μέθοδο αυτή;

Λ.Α.: Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω, αν και δεν είναι εύκολο, χωρίς να σας δείξω τουλάχιστον με στάσεις και ασκήσεις. Μεγάλο μέρος των ασθενών μου υποφέρουν από Οσφυαλγία (πόνο της μέσης). Εδώ το πρόβλημα όπως ανέφερα νωρίτερα δεν είναι στην μέση που πονάει. Είναι πρόβλημα Ορθοστατικής του σώματος με μεγαλύτερο την επιβράχυνση των οπίσθιων μηριαίων μυών λόγω κυρίως της καθιστικής ζωής. Με την μέθοδο Μεζιέρ επιτυγχάνω μια ολική διάταση των οπίσθιων μυών από τον αυχένα μέχρι τα πέλματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επανέρχονται οι φυσιολογικές λορδώσεις στο σώμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καθίζηση σπονδύλων και πίεση στις νευρικές ρίζες που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη.

  1. Θα θέλατε να το κάνετε πιο συγκεκριμένα για τους αναγνώστες μας;

Λ.Α.: Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Την ηλικία, την κακή στάση που απέκτησε, τον χρόνο που άρχισαν τα προβλήματα και κυρίως σε τι κατάσταση είναι ο πηκτοειδής πυρήνας μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η θεραπεία είναι σε ατομικό επίπεδο, διάρκειας μιας ώρας και σε εβδομαδιαία βάση. Το νούμερο των συνεδριών δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Σημασία όμως έχει ότι ο ασθενής θα πρέπει να συνεργάζεται με τον Φυσιοθεραπευτή και μετά από κάποιες συνεδρίες οι επισκέψεις αραιώνουν.

  1. Πείτε μου τώρα γιατί πολύς κόσμος δεν κατάλαβε τι έγινε με τον ΕΟΠΥΥ τον κυριότερο ασφαλιστικό φορέα.

Λ.Α.: Δυστυχώς  ο ΕΟΠΥΥ έκοψε πάρα πολλές παροχές από τους ασφαλισμένους. Πριν την εφαρμογή του clawback και του Rebate οι αποδοχές μας από τον ΕΟΠΥΥ ήταν ικανοποιητικές. Τώρα όμως οι ημερήσιες αποδοχές του ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασθενή αν αφαιρέσουμε τους διάφορους φόρους και τις κρατήσεις  για κάθε θεραπεία είναι μηδαμινές. Είμαι της γνώμης ότι όποιος έχει πραγματικό πρόβλημα με την υγεία του θα τα καταφέρει με το οικονομικό. Και κάτι άλλο, τώρα οι υπηρεσίες μου είναι άψογες γιατί κάθε ασθενής έχει τον χρόνο που απαιτείται για κάθε θεραπεία.

  1. Πέρα από τις θεραπείες ασχολείστε και με την εκπαίδευση; Διδάσκετε σε κάποια σχολή;

Λ.Α.: Αυτή την στιγμή διδάσκω Ανατομία και Φυσιολογία σε σχολές Εναλλακτικών θεραπειών. Την άνοιξη όμως θα διοργανώσω σε συνεργασία με σχολή ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου για φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, προπονητές σχετικά με την μέθοδο Mezieres. Η δήλωση συμμετοχών έχει ξεκινήσει.

  1. Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι σχετικά με το αντικείμενο σας για την πόλη μας; Και εάν ναι, τι θα είναι αυτό;

Λ.Α.: Θα είναι ένα πρόγραμμα  ΔΩΡΕΑΝ για τους πολίτες που θα συμβουλεύει, εκπαιδεύει και θα  προλαμβάνει διάφορες παθήσεις.

Θα είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης για μυοσκελετικά προβλήματα και θα αφορά σε όλες τις ηλικίες. Ο  χώρος  αυτός είναι πράγματι ένα λειτούργημα. Μακάρι να ήταν άλλες οι συνθήκες της κοινωνίας μας και ο καθένας στο είδος του να προσφέρει στην κοινωνία χωρίς να αποβλέπει στο υλικό όφελος των χρημάτων.