Συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη
Καλωσορίζουμε σήμερα στο Γλυφάδα metropolitans, τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη, ο οποίος μας απαντά σε κρίσιμα και επίκαιρα ερωτήματα, που είμαστε σίγουροι ότι απασχολούν πολλούς. Ο Αντιπεριφερειάρχης, μάς μιλά για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, για το κέντρο διαχείρισης – αποθήκευσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον “Κλεισθένη 1″ και φυσικά, για το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
στην Άντα Θωμά, Creative media Director
Γ. m.: Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στο λεκανοπέδιο που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει αυτή η ανάπλαση και πώς θα αξιοποιήσετε τις εγκαταστάσεις που εγκαταλείφτηκαν μετά το 2004.
Χ. Κ.: Όπως γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια με την κατασκευή της παραλιακής οι κάτοικοι της Καλλιθέας και του Μοσχάτου είχαν αποκλεισθεί από την θάλασσα. Ο αποκλεισμός της ακτής προκλήθηκε μετά την «επιλογή» της περιοχής από τους κατασκευαστές κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, να εναποθέσουν εκατοντάδες τόνους αδρανών υλικών από τις κατεδαφίσεις των παλαιών σπιτιών της Αθήνας για την ανέγερση πολυκατοικιών. Τα μπάζα αυτά, αποτέλεσαν και την βάση της σημερινής κεντρικής οδικής αρτηρίας (λεωφ. Ποσειδώνος), η οποία λειτούργησε ως φράγμα, με αποτέλεσμα οι 160.000 κάτοικοι των περιοχών της Καλλιθέας – Ταύρου – Μοσχάτου κάθε χειμώνα να ασφυκτιούν υπό την απειλή των πλημμυρών.
Μετά την παραχώρηση της περιοχής με νόμο (4413/16) τον 8ο μήνα του 2016 στην Περιφέρεια Αττικής, σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέσα στο 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες για την Α΄ Φάση του έργου.
Ένα έργο που έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής και επιτέλους ξεκίνησε μετά από 40 χρόνια, ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ευρύτερη περιοχή, να τελειώσει ο άδικος αποκλεισμός της πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία και να συνδεθεί ξανά η περιοχή με τη θάλασσα.
Η πρώτη φάση του έργου που διανύουμε τώρα προβλέπει,
– Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα. Στην θέση του υπερυψωμένου αυτού δρόμου δημιουργείται ένα υπόγειο ξηρό κανάλι με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θωρακίζουν την περιοχή.
– Δημιουργία κέντρου καθαρισμού των υδάτων του ποταμού, ώστε να καταστούν κατάλληλα για την άρδευση του νέου μεγάλου πάρκου που θα δημιουργηθεί, αλλά και με αγωγούς αμφίδρομης κατεύθυνσης ροής ώστε να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).
– Επίσης προβλέπεται η δημιουργία «Παραϊλίσιου» ποδηλατοδρόμου, έργα εντός του Ιλισού καθώς και η κάθετη μετατόπιση των γραμμών του Τραμ.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2019.
Για κάθε εξέλιξη του έργου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους της περιοχής και όλους τους ενδιαφερόμενους.
Γ. m.: H Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε στο Φάληρο ένα κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Θέλουμε να μας πείτε περισσότερα για το κέντρο και πώς μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την λειτουργία του οι πολίτες.
Χ. Κ.: Το Κέντρο Logistics έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής όπως γνωρίζετε, για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις μετά το μεγάλο κύμα προσφύγων που κατέκλισαν την πατρίδα μας το 2015.
Το Κέντρο δημιουργήθηκε από την ανάγκη σύστασης ενός Κέντρου το οποίο θα ήταν ικανό να συντονίζει, να συλλέγει και να διοχετεύει υλικά σε όλα τα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Η επιτυχία της λειτουργίας του μοναδικού τέτοιου Κέντρου στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Στα πλαίσια αυτά, από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθετήθηκε έκθεση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην εμπειρία της Αττικής και στη λειτουργία του Κέντρου Logistics στο γενικότερο πλαίσιο της υποδοχής των προσφύγων/μεταναστών. Τονίζεται ειδικότερα, ότι «ενώ η γενική εικόνα είναι μάλλον σκοτεινή, όλο και περισσότερα θετικά παραδείγματα βλέπουν φως». «Ένα από αυτά είναι το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής που οι εισηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Σεπτέμβριο του 2016». Η παραπάνω ουσιαστική αναγνώριση του Κέντρου αποτελεί τιμή για την πατρίδα μας αλλά και έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών όλων εκείνων ειδικά των εθελοντών που εργάστηκαν για να επιτευχθεί ο σκοπός του Κέντρου.
Με δεδομένη την αλλαγή συνθηκών το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη διευρύνει τις δράσεις του και σε άλλες ευπαθείς ομάδες ικανοποιώντας κοινωνικές ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά το Κέντρο παρείχε στήριξη σε συσσίτια Ιερών Ναών, σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, σε δημοτικές κοινωνικές δομές, σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων, σε νοσοκομεία, σε συλλόγους ΑΜΕΑ, και άλλες συλλογικότητες.
Επίσης το Κέντρο Logistics επενέβη αποτελεσματικά και σε έκτακτες συνθήκες όπως με τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης , με άστεγους στο κέντρο της Αθήνας κ.λ.π.
Γ. m.: Σε λίγες μέρες το Υπουργείο Εσωτερικών καταθέτει στη βουλή το νομοσχέδιο για την Τ.Α. τον Κλεισθένη 1. Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει μια μεγάλη αλλαγή με την απλή αναλογική. Ποια είναι η θέση σας για το νομοσχέδιο και τι θα αλλάξει κατά την γνώμη σας στην Τ.Α. Συμμερίζεστε αυτό που λένε κάποιοι, ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία;
Χ. Κ.: Με δεδομένη την εμπειρία μας περίπου τέσσερα χρόνια στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, είχαμε την δυνατότητα να εντοπίσουμε σοβαρά προβλήματα, είτε από αλληλοκαλήψεις που αφορούν στο νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Τ.Α., είτε από ανυπαρξία διατάξεων για πολύ σοβαρά θέματα όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Σε πολλά απ΄ αυτά τα θέματα προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί λειτουργούμε ακροβατώντας στα όρια του Νόμου. Έγκαιρα και με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση, η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών προκειμένου να είναι εύρυθμη η λειτουργία της Τ.Α.
Με την βασική αρχή ότι μεταρρύθμιση στην Τ.Α. είναι ένα σύνολο ρυθμίσεων που θα ορίζει με σαφήνεια αρμοδιότητες και ρόλους πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο εν λόγω νομοσχέδιο.
Γ. m.: Η Ελληνικό Α.Ε έστειλε ένα τελεσίγραφο πριν λίγες μέρες για να φύγει το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τον χώρο που στεγάζεται για πολλά χρόνια. Σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση του Κοινωνικού Ιατρείου;
Χ. Κ.: Αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ειδικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης, έχουμε την βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει το έργο του. Θεωρούμε ότι η μετεγκατάσταση του θα γίνει σε όμορο χώρο, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ωφελούμενούς του.