#ΜένουμεΌρθιοι: Σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων για τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, την κοινωνία και για την οικονομία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, του Covid 19.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Ο κορωνοϊός αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εν μέσω πανδημίας το πρώτο μέλημά μας είναι η διατήρηση της υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όμως, δεδομένου ότι, όσο δύσκολη και αν είναι, η περίοδος της υγειονομικής κρίσης θα λάβει σύντομα τέλος, πρέπει να προνοήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση. Γιατί όταν με το καλό θα βγούμε από τα σπίτια μας, ο κόσμος μας θα είναι πολύ διαφορετικός. Και το μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτή είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί αν από τώρα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

Με σχέδιο και προνοητικότητα.

Ένα τέτοιο σχέδιο, με αίσθηση ευθύνης, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ήμασταν στη κυβέρνηση. Ένα σχέδιο που δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί για το καλό της κοινωνίας.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα κύρια σημεία του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη συνεισφορά στην προσπάθεια αυτή η γνώμη, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις σας.

Επίσης, σας δηλώνουμε ότι οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέταξαν αυτό το σχέδιο δράσης, είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και συζήτηση (Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, Νίκος Παππάς για την Οικονομία και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα Οικονομικά).”

 

Δείτε το νέο βίντεο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», σχετικά με το σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid 19:

 

 

Οι προτάσεις του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι» για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνουν 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, να γίνει κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων και να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος
ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις
εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κτλ – αλλά και μη
επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας, να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια.

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους σε αυτές.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

 

Κεντρικοί στόχοι των προτάσεων είναι οι εξής:

 

– Διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και  εισοδημάτων  μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων – ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο επίπεδο και την ποιότητα που είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξή της.

– Στήριξη των επιχειρήσεων με απευθείας ενισχύσεις και επιδοτήσεις,
αλλά και με διευκολύνσεις ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.

– Διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

– Χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων με εγγύηση
του δημοσίου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και μετά το τέλος αυτής.

– Διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

 

Οι υπολογισμοί για την πρόταση αυτή βασίζονται στα εξής δεδομένα: Τα [αξιοποιήσιμα] ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μαζί με τις εγγυοδοτήσεις της ΕΚΤ και τους άλλους ευρωπαϊκούς πόρους είναι περίπου 50 δις. Εμείς προτείνουμε  ένα πρόγραμμα 26 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για ζεστό χρήμα, εκ των οποίων τα 14 δις θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (1δισ.  ευρώ μέτρα για την ενίσχυση της υγείας και 13 δισ.  ευρώ άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών) και τα 12 δισ.  Ευρώ θα αφορούν ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων. Διότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα χάρη στην παρακαταθήκη του μαξιλαριού ρευστότητας 37,5 δις που διασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας. Άρα, η λογική του προγράμματός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατό την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση κατά το δυνατόν στα επίπεδα του Φλεβάρη, ώστε σιγά – σιγά όταν θα επανεκκινήσει η οικονομία, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές  ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έγκαιρα, δημόσια και εξαντλητικά ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες.

 

Αυτή είναι η κεντρική λογική που διέπει το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι»: Να δράσουμε έγκαιρα, να δράσουμε ΤΩΡΑ, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ερείπια και οικονομικά χαλάσματα, όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας. Διότι αν αφήσουμε να συμβεί αυτό, τότε το κόστος της αποκατάστασης θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της πρόληψης που προτείνουμε σήμερα.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες επιλέγουμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα εμπροσθοβαρές και γενναίο πρόγραμμα για να κρατηθεί η οικονομία, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, οι κοινωνικά ευάλωτοι.  

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΑΘΗΝΑΣ

 

Στα 15 ενημερωτικά δελτία του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το “Μένουμε όρθιοι” είναι η αρχή ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που έρχεται: