Τα 12 μέτρα του πολυνομοσχεδίου που πάνε σήμερα στους «Θεσμούς»

Θα υποβληθούν σήμερα από Χουλιαράκη – Με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους

Πολυνομοσχέδιο «πλατφόρμα» για ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές κομίζει στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Με ένα «ποταμό» διατάξεων και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις των θεσμών για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 7,2 δισ. προς τη χώρα μας.

Πρόκειται όμως για ένα νομοσχέδιο που, ακόμα και αν γίνει αποδεκτό στο σύνολό του, προορίζεται να δεχτεί πληθώρα προσθηκών, καθώς:

– απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για προστασία των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και οι διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια, που δεν συγκεντρώνουν την συναίνεση των θεσμών.

– σε δεύτερη φάση, πριν τον Ιούνιο, θα συμπληρωθεί και με ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στην παρούσα φάση πάντως, όπως όλα δείχνουν και παρά τις περί του αντιθέτου επίμονες πληροφορίες, μένουν εκτός υφεσιακά μέτρα ή και ρυθμίσεις για έκτακτες εισφορές. Η κυβέρνηση κρατά όμως σαν  «μπαλαντέρ» τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ή και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είχε εξαγγείλει πως θα τα καταργήσει.

Είσπραξη υφιστάμενων φόρων

Κορμός του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αποκλειστικά η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Απριλίου. Στη λύση αυτή κατέληξε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε χθες βράδυ υπό τον υπουργό Οικονομικών – και στη διάρκεια της οποία μάλιστα λέγεται πως δέχθηκε και πολλά τηλεφωνήματα υποστήριξης από ευρωπαίους ομολόγους του επειδή πληροφορήθηκαν τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.

Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:

– βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για μετρητά, σε κοσμοπολίτικα νησιά. Συγκεκριμένα με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

– αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

– είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

– δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων

– περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

– αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

– υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά

– θέσπιση λοταρίας αποδείξεων

– καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

–  λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια

– ηλεκτρονικό διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ

–  μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

source

GLYFADA METROPOLITANS