Την καταστροφή επικίνδυνων παθογόνων που βρίσκονται στα εργαστήρια της χώρας συμβούλευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Κίεβο για να μην προκληθούν «πιθανές διαρροές», που θα μπορούσαν να διαδώσουν ασθένειες στον πληθυσμό, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters. Οι ειδικοί σε θέματα βιοασφάλειας προειδοποιούν ότι οι μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαρροής παθογόνων, εάν πληγεί κάποια από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με τα κρατικά εργαστήρια της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια για την υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών και ότι έχει στείλει «ισχυρή σύσταση» στο υπουργείο Υγείας της χώρας και άλλους αρμόδιους οργανισμούς «να καταστρέψουν τα υψηλής επικινδυνότητας παθογόνα», αλλά δεν διευκρινίζει ούτε τι είδους παθογόνα και τοξικά υπάρχουν στα ουκρανικά εργαστήρια, ούτε εάν υιοθετήθηκαν οι συμβουλές του. Όπως αναφέρει το Reuters, ούτε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ούτε η πρεσβεία στη Βρετανία απάντησαν στα σχετικά ερωτήματα που έθεσε.

Οι καταγγελίες της Ρωσίας και οι απαντήσεις των ΗΠΑ

Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από έντονη ανταλλαγή καταγγελιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και διασπορά της ανταλλαγής αυτής και στα ΜΜΕ, για ύπαρξη «επικίνδυνων» βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για στρατιωτική ανάμιξη σε αυτά. Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν εργαστήριο βιολογικών όπλων στην Ουκρανία και ότι έγγραφα που βρήκαν οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν «προσπάθεια διαγραφής αποδεικτικών στοιχείων για στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα» με την καταστροφή εργαστηρίων.

Τους ισχυρισμούς αυτούς φυσικά διέψευσε και το Κίεβο και η Ουάσιγκτον, που μια ημέρα αργότερα, χθες Πέμπτη, εξέδωσε κατηγορηματική ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν βιολογικά ή χημικά εργαστήρια στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν και δεν επεξεργάζονται χημικά ή βιολογικά όπλα πουθενά» στον κόσμο.

 

see more: efsyn.gr