Τα ισοτονικά ποτά, μια απειλή για τα δόντια

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η Χειρουργός – Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

 

 

η κατανάλωση αθλητικών ποτών είναι το πρώτο μέλημα για τους αθλητές και όσους κάνουν έντονη προπόνηση, προκειμένου να αναπληρώσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα. Τα ποτά που χρησιμοποιούνται κυρίως,  είναι τα γνωστά «ενεργειακά» ή «ισοτονικά». Τα υγρά αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, τόσο για την  ενέργεια που υπόσχονται ότι παρέχουν, όσο και για την ξεχωριστή τους γεύση. Με τα διαλύματα αυτά αναπληρώνονται οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται κατά η διάρκεια της άθλησης και οι ηλεκτολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Η τακτική κατανάλωση όμως, ισοτονικών ποτών μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβες στα δόντια, ιδιαίτερα στους εφήβους που το  σμάλτο των δοντιών τους εμφανίζεται πορώδες. Τα  υψηλά επίπεδα οξύτητας των ποτών αυτών, λόγω του κιτρικού οξέως που περιέχουν, οδηγούν  σε διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών, ιδιαίτερα των εφήβων. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή επιτείνεται από το γεγονός  ότι το στόμα κατά τη διάρκεια της άθλησης στεγνώνει και δεν υπάρχει αρκετό σάλιο. Έτσι, τα περλέ λευκά δόντια των νεαρών ατόμων αρχίζουν να εμφανίζονται μουντά, με κίτρινα σημάδια, ευαίσθητα στο κρύο νερό και το βούρτσισμα, ενώ τέλος, η τερηδόνα κάνει την εμφάνισή της.

Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιδράσεις των ισοτονικών ποτών, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Πιείτε το ισοτονικό ποτό με καλαμάκι, έχοντάς το στο πίσω μέρος του στόματος, έτσι ώστε το υγρό να μην έρχεται σε επαφή με τα δόντια.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό μετά την κατανάλωσή τους.
  • Περιορίστε την κατανάλωσή τους.
  • Διατηρήστε τα ποτά αυτά σε ψυγεία, μειώνοντας τη διαβρωτική ιδιότητα του οξέως, καθώς η δυνατότητα διάλυσής του εξαρτάται από τη θερμοκρασία.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας 30 τουλάχιστον λεπτά μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου ποτού και όχι νωρίτερα. Το οξύ των ισοτονικων ποτών καθιστά αρχικώς μαλακό το σμάλτο, γι΄ αυτό απογορεύεται το βούρτσισμα πριν περάσει το χρονικό όριο των 30 λεπτών (χρόνος ικανός για να επιτευχθεί η επαναμεταλλικοποίηση του σμάλτου των δοντιών).

 

Το δυστύχημα είναι ότι τα ενεργειακά ποτά είναι της μόδας. Με αποτέλεσμα η μισή κατανάλωσή τους να γίνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις κι όχι μετά από μια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Την κατάσταση αυτή επιτείνει και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, όπως σε κέντρα αναψυχής και σε περίπτερα της γειτονιάς.

Προσοχή λοιπόν στα sports drinks (ισοτονικά / ενεργειακά ποτά), καθώς μπορεί να μας γεμίζουν ενέργεια, λόγω όμως του κιτρικού οξέως που περιάχουν, ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ COLA!!!

 

 

GLYFADA METROPOLITANS