Θάλασσα ή πισίνα; Πώς επιδρά το νερό της θάλασσας ή της πισίνας, στα δόντια μας

Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ

 

μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη σε όλο μας τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη και η κοσμετολογία στρέφουν την προσοχή τους στους θαλάσσιους οργανισμούς, αναζητώντας στα πλούσια συστατικά τους νέα προιόντα περιποίησης και αντιγήρανσης. Το θαλασσινό νερό είναι ένα διάλυμα αλατιού. Επομένως η χρήση του ως στοματόπλυμα, επειδή είναι άλας, προκαλεί μετατόπιση του pH του στόματος προς το ουδέτερο. Με τη δράση των μικροβίων στο στόμα έχουμε παραγωγή οξέων και το περιβάλλον του στόματος από ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό ph γίνεται όξινο. Συνεπώς με το θαλασσινό νερό σταματά η επίδραση των μικροβίων στο στοματικό περιβάλλον.

Ας αναφερθούμε τώρα στην ίαση της περιοχής, το περίφημο «σφίξιμο των ούλων». Το θαλασσινό, άρα και το διάλυμα χλωριούχου νατρίου (ιδιαίτερα ελαφρώς θερμού), ευνοεί την επούλωση των πληγών και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Αντίθετα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για απολύμανση στις πισίνες (υποχλωριώδες  νάτριο, αέριο χλώριο – για μεγάλες πισίνες, ταμπλέτες χλωρίου), κάνουν το pH του νερoύ όξινο. Άρα, εκτός από τους ερεθισμούς στα μάτια (γι’  αυτό φοράμε γυαλιά) ή στα μαλλιά (γι’ αυτό  φοράμε σκουφάκι) η μακροχρόνια έκθεση στα οξέα που χρησιμοποιούνται για να απολυμάνουν τις πισίνες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια. Οι χημικές ουσίες στις πισίνες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσχρωμίες στα δόντια.

Συνεπώς, όταν ξεπλένουμε το σώμα μας, βγαίνοντας από την πισίνα, να μην ξεχνάμε να ξεπλένουμε με νερό και το στόμα μας. Το νερό εμποδίζει τα οξέα να επικάθονται πάνω στα δόντια μας και να τα καταστρέφουν. Απαγορεύεται το βούρτσισμα των δοντιών εκείνη τη στιγμή, γιατί το περιβάλλον του στόματος μπορεί να είναι όξινο, γεγονός που θα προκαλέσει βλάβη στα δόντια. Και φυσικά, αν κάνουμε μακροχρόνια χρήση της πισίνας φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για φθορίωση των δοντιών.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ!

 


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

από την κ. Κόκκορη I. Γεωργία