Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι «όπως υπάρχει θετικό κλίμα τώρα, θα υπάρχει για ολόκληρη την τετραετία»,  και εξήγησε ότι η εκτίμησή του αυτή προκύπτει από το ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ένα σχέδιο συνεκτικό για την οικονομία και το κράτος, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας και να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας θετικά από τον ελληνικό λαό».

 

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση του δημοσίου και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε στενότατη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συντονίζει όλη τη δουλειά της ψηφιοποίησης του δημοσίου, με ένα στόχο: Να βάλουμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, να διευκολύνουμε την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα να λειτουργούν πολύ καλύτερα»

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος οι πολίτες θα προμηθεύονται τα πιστοποιητικά από το gov.gr κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet. Στην πρώτη φάση, θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης των πιστοποιητικών γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προστεθούν οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης και θανάτου καθώς και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας και των επισκέψεων στα ΚΕΠ και τους κατά τόπους Δήμους, καθώς έχει υπολογιστεί ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 6.600.000 συναλλαγές για κατάρτιση των σχετικών πιστοποιητικών και έκδοση αντιγράφων. Ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου εσωτερικών μόνο για την έκδοση πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης ξοδεύεται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, χρήματα, τα οποία πλέον θα εξοικονομεί το κράτος.

«Το ελληνικό κράτος κάνει ισχυρά βήματα μπροστά κατακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς ο υπουργός εσωτερικών αν η ψηφιοποίηση του δημοσίου σημαίνει και περιορισμό των θέσεων του δημοσίου, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο έχει μειωθεί και εδώ που είναι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γενικά και αφηρημένα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που έχει αξία είναι να γίνεται πιο σωστά η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, να κατανέμεται καλύτερα, να αξιολογείται και η αξιολόγηση αυτή να έχει θετικές επιπτώσεις στην πορεία του».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός και ο ίδιος θα παρουσιάσουν αναλυτικά το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης το οποίο έχει ένα μεγάλο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη αφορά την ανακατανομή και το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις. «Η Επιτροπή σύντομα θα παραδώσει το πόρισμά της, θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος και το φθινόπωρο θα νομοθετήσουμε γι’ αυτό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά το σύστημα προσλήψεων και πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ μέσω ψηφιοποίησής τους.

Ο κ. Θεδωρικάκος χαρακτήρισε σημαντική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οικονομία τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά καθώς ήδη έχουν κατατεθεί 450.000 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατομμύρια αδήλωτα μέχρι σήμερα τετραγωνικά «Αντιλαμβάνεστε με αυτόν τον τρόπο η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρόσθετα εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα. Ταυτόχρονα σώζουμε χρήματα πολιτών απαλλάσσοντάς τους από πρόστιμα της προηγούμενης πενταετίας, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες».