Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;

Ο σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο που προκαλεί σταφυλοκοκκίαση. Η λοίμωξη αυτή είναι από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις στο γενικό πληθυσμό και εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά. Εξαιρετικά ευαίσθητα στους σταφυλόκοκκούς είναι τα νεογνά στα οποία λοίμωξη με σταφυλόκοκκο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

 

Τι λοιμώξεις προκαλεί;

Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί τις παρακάτω λοιμώξεις:

  • λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (με συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό 39%)
  • λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (με συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό 23%)
  • βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (με συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό 22%)
  • Πιο σπάνια άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), κοιλίας, οστών και άλλες. (με συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό 15%).

 

Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στον οργανισμό μας φυσιολογικά, μεταξύ άλλων μικροοργανισμών, χωρίς να προκαλεί λοίμωξη.

 

Συμπτώματα λοίμωξης από σταφυλόκοκκο

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο ξεκινά συνήθως από ένα μικρό σημείο στο δέρμα, το οποίο είναι πολύ ερεθισμένο, και έπειτα δημιουργείται οίδημα και τοπική ερυθρότητα. Πολλές φορές αυτό προκαλείται έπειτα από πληγή στο δέρμα, από την οποία το μικρόβιο εισήλθε και στον οργανισμό. Ενώ άλλες φορές δεν υπάρχει εμφανής πηγή εισόδου και ίσως ευθύνεται χαμηλή άμυνα του οργανισμού από κάποια συνυπάρχουσα λοίμωξη.

 

Τα σημάδια της μόλυνσης από σταφυλόκοκκο είναι:

  • Τοπική ερυθρότητα
  • Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
  • Οίδημα
  • Πόνος

 

Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, καθώς η συμπτωματολογία είναι αρκετά γενική.

Εάν η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση και άλλων συμπτωμάτων όπως πυρετός, ρίγη με εφίδρωση καθώς και τοπικό πρήξιμο ή εμφάνιση πύου.

 

Πώς μεταδίδεται;

Το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια, με ρινικές εκκρίσεις (μύξα) και σπάνια με τον αέρα.

 

Θεραπεία σταφυλόκοκκου

Αν υπάρχει υποψία λοίμωξης από σταφυλόκοκκο πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με τον γιατρό σας. Ο γιατρός αφού προβεί σε εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση τότε θα σας χορηγήσει είτε τοπικά είτε συστηματικά αντιβιοτικά, πάντα ανάλογα με την έκταση αλλά και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

 

Σωστή πρόληψη!

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια. Έτσι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι ο πολύ καλός καθαρισμός των χεριών. Αυτό επιτυγχάνεται με σωστή πλύση με σαπούνι για 3 λεπτά και εφαρμογή τοπικών αντισηπτικών.

 

Παναγιώτου Μίνα

BSc Hons Biomedical Sciences, Final Year

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες που περιέχονται προορίζονται αποκλειστικά για σκοπούς γενικής ενημέρωσης.

 

Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτου για τις πληροφορίες.