Πώς «βάζουμε» τη σωστή ποσότητα δύναμης σε κάθε δραστηριότητα, ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια

|| Κάθε Τρίτη||

στο Γλυφάδα metropolitans, ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres.

 

Τι είναι η Τεχνική Alexander

Αθανασόπουλος

Πρόκειται για μια μέθοδο – τεχνική που εκπαιδεύει το άτομο, ώστε να καταφέρνει με τρόπο απλό και πρακτικό να αλλάζει τις κινητικές του συνήθειες στις καθημερινές δραστηριότητες. Η μέθοδος διδάσκει πώς να «βάζει» κανείς τη σωστή ποσότητα δύναμης σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Η Τεχνική Alexander δεν είναι μια σειρά θεραπειών, ή ασκήσεων, αλλά μια επανεκπαίδευση σώματος και μυαλού. Βοηθά να ανακαλύψει κανείς μια νέα ισορροπία στο σώμα του, απελευθερώνοντας άχρηστη ένταση. Μπορεί να εφαρμοστεί όταν καθόμαστε, είμαστε ξαπλωμένοι, στεκόμαστε όρθιοι, ή περπατάμε, κλπ.

Όταν σκεφθούμε ότι η ενέργεια κυλάει μέσα στο σώμα μας με φορά αμφίδρομων τόξων, σε ολόκληρη της σπονδυλική μας στήλη, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, ανάμεσα στους ώμους μας, παντού όπου την κατευθύνουμε, αρχίζει τότε να δημιουργείται σταδιακά μια ροή ενέργειας.

 

Θεραπεία με την Τεχνική Alexander

Η Τεχνική Alexander διδάσκεται κυρίως στα πλαίσια ατομικής συνεδρίας, δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος  έχει πολύ διαφορετική σωματική δομή και κατά συνέπεια πολύ διαφορετικές ανάγκες. Για αυτό και η διδασκαλία πρέπει να προσαρμόζεται από τον Φυσιοθεραπευτή στα δεδομένα του κάθε ατόμου. Ο Φυσιοθεραπευτής κινεί τα μέλη του ασθενή με ήρεμες, συντονισμένες κινήσεις απαλλάσσοντας σταδιακά τις αρθρώσεις και τους μύες του από την περιττή ένταση. Η εμπειρία της χρήσης της αφής είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες συνεδρίες. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής δουλεύει πάνω σε αυτές τις απλές κινήσεις και στάσεις, που επαναλαμβάνουμε διαρκώς στην καθημερινότητά μας. Διδάσκει το άτομο πώς να διορθώνει και να απαλλάσσεται από κινητικές συνήθειες και εντάσεις που αποτελούν την συχνότερη αιτία των ενοχλήσεών του. Καθοδηγεί τον ασθενή με τα χέρια και με επεξηγήσεις, ενθαρρύνοντας το λύσιμο της συσσωρευμένης έντασης και τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στο κεφάλι και τον κορμό του. Το άτομο μαθαίνει τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεται, στέκεται όρθιο, ή κινείται με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός, ασφαλής και εύκολος.
Η τεχνική Alexander μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε άτομα κάθε ηλικίας. Είναι μια μέθοδος που χρειάζεται στον καθένα μας προληπτικά και όχι όταν κάτι μας πονάει. Είναι σαν την Μέθοδο Μεζιέρ (περισσότερα βλ. www.physiotherapy-center.gr).

Αποτελέσματα και οφέλη

  • Διόρθωση της συνήθειας κακής στάσης του σώματος στην καθημερινότητα, η οποία προκαλείται από την καθιστική ζωή, το λανθασμένο τρόπο βαδίσματος, κά.

  • Συνειδητοποίηση της αναπνευστικής ικανότητας και οργανική σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση.

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση πόνων και παθήσεων (όπως οι ημικρανίες, ο πόνος στον αυχένα και τη μέση, η αϋπνία ).

  • Απελευθέρωση και απαλλαγή από τη μυϊκή ένταση.

  • Βελτίωση της ισορροπίας μας, ευθυγράμμιση του σώματος μας.

  • Μεγαλύτερη ευλυγισία.

  • Αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και αποδοτικότητα.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορούμε  να προετοιμαστούμε  για την άσκησή μας; Ζέσταμα ή διατάσεις;