Τι κάνεις όταν σε υποτιμούν και σε μειώνουν; Πώς προστατεύεις τον εαυτό σου; | Agnes Alice Mariakaki

 

“Πρωτοβλέποντας αυτή τη φωτογραφία, ρούφηξε όλη την προσοχή μου αυτό το πανέξυπνο και ζωηρό πρόσωπο, αυτό το ευθές και θαρρετό βλέμμα! Και μόνο μετά, αργότερα, παρατήρησα πως το χέρι της κοπέλας που είναι και φάτσα μόστρα στη φωτογραφία έχει μόνο τρία δάχτυλα…

Σχεδόν με προσπέρασε αυτή η «λεπτομέρεια»… εμένα την παρατηρητική!
Πόσο κατάφερε η ακτινοβολία της να με κάνει να μη «βλέπω» την αναπηρία της! Και σκέφτηκα πόσο εντατικά έχω κάνει στη ζωή μου ακριβώς το αντίθετο!
– Εχω κάνει σημαία μου, στον εαυτό μου τον ίδιο, τις ατέλειές μου
– Ξεχνώ τη δύναμη που έχει γεννήσει στη ζωή μου η κάθε ρωγμή μου
– Φορώ στο κούτελό μου την ανησυχία μου για το αν είμαι αρκετά τέλεια, ικανή, εφευρετική και σπουδαία
– Κατεβάζω τα ρολά να μη διαρρέουν από μέσα μου οι δύσκολες εμπειρίες στις οποίες οφείλω το θάρρος μου στη ζωή

Και μερικές φορές, σαν την Lina Deshvar στη φωτο, θυμάμαι ποια είμαι:

Είμαι ένα έργο τέχνης, φτιαγμένο από ένα σωρό ακαταμάχητα σπασμένα κομμάτια, και απο ιδιόρρυθμα, υλικά… είμαι μια ιστορία μεταμόρφωσης των θραυσμάτων μου!

Θαυμάζω λοιπόν τη Lina Deshvar στη φωτο, που γεννήθηκε στην Ουκρανία με τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι και με το ένα της πόδι μισό, με το γόνατο εκεί που θα έπρεπε να είναι ο μηρός. Οι γονείς της την εγκατέλειψαν με το που την είδαν, οπότε μεγάλωσε σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία, έβαλε το πρώτο της προσθετικό πόδι στα 10 της, και σήμερα στα 27 της είναι επιτυχημένη οικονομολόγος, μανιώδης παίκτρια του πινγκ πονγκ και η πιο γνωστή στη χώρα της υπερασπίστρια των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα.”

 

 

Δείτε το βίντεο της αγαπημένης μας ψυχολόγου:

“Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν; Όταν σε μειώνουν; Πώς αντιδράς όταν δεν σε σέβονται, όταν σου μιλούν άσχημα; Τι να κάνεις όταν κάποιοι σε προσβάλλουν και σε κοροιδεύουν; Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου όταν δέχεται κακή συμπεριφορά; Τι κάνεις όταν σε σχολιάζουν αρνητικά; Πώς χειρίζεσαι κάποιον που σου φέρεται άσχημα; Σε αυτό το βίντεο θα μάθεις πώς μπορείς να χειρίζεσαι την υποτιμητική και κακή συμπεριφορά, πώς μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος απο την άσχημη συμπεριφορά άλλων, και πώς μπορείς να κρατήσεις την εσωτερική σου γαλήνη όταν σου φέρονται άσχημα. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά, αλλά υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να αντιδράς στην κακή συμπεριφορά με τρόπο που σου επιτρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία, την αυτοεκτίμησή σου, χωρίς να επηρεάζεσαι αρνητικά.”

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Μαριακάκη για τις πληροφορίες.