ΤΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΜΕ, ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ Ή ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ;

GLYFADA METROPOLITANS|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.SΧειρουργός Οδοντίατρος ||

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΗH στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Τα  χαλασμένα δόντια δεν είναι αποτέλεσμα «κακής πάστας» ή κακής κατασκευής όπως συχνά δηλώνουν οι περισσότεροι ασθενείς στον οδοντίατρο τους, αλλά όσο και αν ακούγεται παράξενο, αποτέλεσμα λανθασμένων συνηθειών που κληρονομούν από τους γονείς τους. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, από την παιδική κιόλας ηλικία, οι γονείς να αναλαμβάνουν να «εκπαιδεύσουν» τα παιδιά τους αναφορικά με την στοματική τους υγιεινή.

Τα παιδιά συνήθως δυσανασχετούν όταν πρέπει να κάνουν το…”σωστό”. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, απλώς αντιδρούν στους κανόνες, όπως ίσως θα έκαναν και οι ίδιοι οι γονείς  σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπα αναφορικά με τη στοματική υγιεινή καθώς με την πάροδο του χρόνου έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά θα “αντιγράψουν” τους γονείς.

 Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση  να εξηγήσουν στο παιδί γιατί είναι σημαντική η στοματική υγιεινή.  Η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να προσφερθούν να δείξουν  στο παιδί πως θα ασχοληθεί με την στοματική του καθαριότητα, όχι με βιαστικές και νευρικές κινήσεις γιατί το παιδί θα αντιληφθεί ότι δεν γίνεται με όρεξη, άρα δεν είναι κάτι ευχάριστο και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που περιμένουν.Τέλος, μια καλή ιδέα για τους γονείς είναι να εντάξουν παιχνίδια ακόμα και δικής τους εμπνεύσεως για την ώρα του βουρτσίσματος ώστε να γίνει η εμπειρία του βουρτσίσματος πιο διασκεδαστική. Μπορούν επίσης να εξηγήσουν το καλό που κάνει η καθημερινή περιποίηση των δοντιών με ένα παραμύθι.

 

|| Καλή στοματική υγεία από την παιδική ηλικία βήμα προς βήμα ||

Όταν οι γονείς δείχνουν από νωρίς στα παιδιά τους, πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους και να φροντίζουν επιμελώς τη στοματική τους υγιεινή, είναι προφανές πως τα βοηθούν να θέσουν γερές βάσεις για την καλή τους οδοντική υγεία στο μέλλον. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού. Αμέσως μετά την ανατολή (εμφάνιση) των δοντιών στο στόμα του παιδιού, θα πρέπει να αρχίζει και η στοματική υγιεινή. Στην ηλικία του νεογνού και του νηπίου, αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη στοματική υγιεινή του παιδιού είναι οι γονείς του, οι οποίοι θα πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια των παιδιών με μικρή οδοντόβούρτσα . Όταν το παιδί αρχίζει να κρατά αντικείμενα μπορεί να του δοθεί μία οδοντόβουρτσα, όχι ασφαλώς για να καθαρίζει τα δόντια του, αλλά για να παίζει και να εξοικειώνεται με την ιδέα του βουρτσίσματος.

thavmastikoΚαλό πρότυπο αποτελεί η συνήθεια

να βουρτσίζουν οι γονείς τα δόντια τους

μαζί με τα παιδιά τους.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών είναι καλό το βούρτσισμα να γίνεται από το γονέα, γιατί το παιδί δεν μπορεί να το κάνει σωστά μόνο του. Ωστόσο, μόλις 15% των γονιών βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους.

Το παιδί καθοδηγούμενο πάντα από τον γονέα του πρέπει να μάθει να βουρτσίζει χωριστά τα πάνω από τα κάτω δόντια και να ακολουθεί μια σειρά μέχρι να φτάσει ως το τελευταίο δόντι. Έτσι, το βούρτσισμα θα είναι σωστό και ολοκληρωμένο, ενώ η επιβράβευση από τον γονέα αποτελεί έναυσμα  για τη διατήρηση της στοματικής του υγιεινής. Το παιδί είναι σημαντικό να βλέπει  και τους ίδιους τους  γονείς του να φροντίζουν και αυτοί με την σειρά τους τα δόντια τους.

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ανανέωση της οδοντόβουρτσας  πρέπει να γίνεται κάθε 3 μήνες. Μετά από ένα τρίμηνο χρήσης, η οδοντόβουρτσα έχει πια φθαρεί και δεν πληρεί τους κανόνες υγιεινής.
Μια καλή συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει το παιδί είναι η επίσκεψή του στον οδοντίατρο για τον έλεγχο της στοματικής του υγείας. Καλό είναι οι γονείς να προτιμήσουν έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί.

Μεγαλώντας η ανάγκη για καθημερινή προστασία του στόματός μας γίνεται απαραίτητη, ώστε να μην επιτρέπουμε στα μικρόβια να προσκολλώνται στα δόντια μας και να παραμένουν στο στόμα μας. Επιμελές βούρτσιμα των δοντιών διάρκειας 3-5 λεπτών μετά από κάθε γεύμα, χρήση οδοντικού νήματος, στοματοπλύμματος, αποφυγή συχνής κατανάλωσης γλυκών και ζάχαρης, προγραμματισμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι συνήθειες που μπορούν να περάσουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Όλη αυτή η διαδικασία στην παιδική ηλικία θέτει τις βάσεις για ένα άτομο, το οποίο μεγαλώνοντας έχει μάθει να εκτιμά την αξία της στοματικής υγιεινής  σε όλη του τη ζωή να έχει γερά δόντια και το κυριότερο, ωραίο χαμόγελο.

Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι τα χαλασμένα δόντια, δεν οφείλονται στην κατασκευή που μπορεί να έχουν  θεωρώντας ότι τα κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά στην προσοχή που έχουμε δείξει εμείς οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια, πρωτίστως από την παιδική μας ηλικία όσο και από την ενήλικη ζωή μας.


GLYFADA METROPOLITANSΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.

Χειρουργός Οδοντίατρος

 

Δείτε εδώ ΟΛΕΣ τις συμβουλές

για την στοματική φροντίδα 

Από την χειρουργό οδοντίατρο Κόκκορη Ι. Γεωργία, στη Γλυφάδα

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνείστε μαζί μας

logotest2