Τι πιστεύουν τα παιδιά για την ζωή πριν… γεννηθούν;

της Ελένης Χαδιαράκου

Κι όμως τα παιδιά πιστεύουν (διαισθητικά τουλάχιστον) πως υπήρχαν πριν τη γέννησή τους ως άυλα όντα, τα οποία αισθάνονταν άλλοτε ευτυχία, άλλοτε στενοχώρια, αλλά και χαρά για την επικείμενη επίγεια ζωή.

Σ’ αυτό το καταπληκτικό συμπέρασμα κατέληξε έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ομάδα καθηγητών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Μέσα από συζητήσεις με μικρά παιδιά, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις απόψεις τους για το διάστημα πριν από τη σύλληψή τους στην κοιλιά της μαμάς.

Τι πιστεύουν; Είχαν την ικανότητα να ακούν; Χτυπούσε η καρδιά τους; Γνωρίζουν αν ήταν χαρούμενα; Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν πως πριν τη σύλληψή τους δεν υπήρχαν με τη βιολογική έννοια. Ωστόσο, πιστεύουν ότι διέθεταν ήδη αισθήματα και επιθυμίες: Για παράδειγμα κάποια είπαν ότι ήθελαν να μείνει η μαμά τους έγκυος, κάποια άλλα ότι ήθελαν να γνωρίσουν τη μαμά τους πριν ακόμη γεννηθούν!

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ιδέα της «άυλης ψυχής» ανάμεσα σε παιδιά ηλικίας από επτά έως οκτώ ετών. Αλλά και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (11 έως 12 ετών) επίσης πίστευαν στην άυλη ψυχή σε ποσοστό 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι απόψεις των παιδιών για τη ζωή πριν τη κύησή τους δεν εξαρτώνται από το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα στερεότυπα διαφορετικών θρησκειών ή κουλτούρας, αλλά βασίζονται σε έμφυτη γνώση.

imommy, in.gr