|| Νέα στήλη ||

Μάς ενημερώνει η Μαριάννα Αδαμοπούλου, συγγραφέας – Graphic Designer

 

το πιο συχνό ερώτημα που τίθεται σε έναν vegan είναι «Τί τρως;». Η απάντηση είναι απλή «Τα πάντα!», εάν φυσικά εξαιρέσουμε τα ζώα και τα ζωικά παράγωγα. Γενικότερα, κυκλοφορεί η πεποίθηση πως οι vegans τρέφονται αποκλειστικά με λαχανικά και σαλάτες! ΛΑΘΟΣ.

Σίγουρα, από την στιγμή που κάποιος στρέφεται στην φυτοφαγική διατροφή, η ποσότητα των λαχανικών που καταναλώνει, ανεβαίνει κατακόρυφα, αυτό όμως δεν καθιστά τα λαχανικά το αποκλειστικό είδος της τροφής του, αλλά αντίθετα την βάση της.

 

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η αρχή των πάντων, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Συνεπώς, συναντώνται  σε ένα τεράστιο ποσοστό των vegan γευμάτων. Παρ’ όλα αυτά, από μόνα τους δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

 

ΣΙΤΗΡΑ

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται υδατάνθρακες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουν στην ημέρα τους. Την ανάγκη αυτή καλύπτουν τα σιτηρά. Με λίγα λόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι, η κινόα, η βρόμη, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά κ.α. Οι vegans συνήθως διαλέγουν τα σιτηρά ολικής αλέσεως, λόγο του ότι σύμφωνα με έρευνες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προστατεύουν από την εμφάνιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ- ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ

Πέραν του ότι είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Ε, τα φυτικά λίπη, μάς βοηθούν στο να διατηρήσουμε ένα ιδανικό βάρος. Έτσι, οι vegans, έχουν αντικαταστήσει αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα με παράγωγα των ξηρών καρπών, όπως π.χ. την κρέμα γάλακτος με κρέμα από cashews, αλλά και το βούτυρο με διάφορα βούτυρα ξηρών καρπών.

 

ΣΠΟΡΟΙ

Οι σπόροι είναι απαραίτητοι σε μία vegan διατροφή, μιας και εκτός από την μεγάλη τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι και η μοναδική πηγή πρόσληψης Ω-3 λιπαρών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σπόροι κάνναβης, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia. Και αν έχετε απορίες για το πώς καταναλώνονται, δεν έχετε παρά να τους προσθέσετε στα smoothies, στις σαλάτες, στις σούπες και γενικώς σε όποια γεύματά σας θεωρήσετε πως ταιριάζουν.

 

ΟΣΠΡΙΑ

Ίσως αρκεί να αναφέρουμε πως στα όσπρια θα μπορούσαμε να βασιστούμε προκειμένου να πάρουμε την ημερίσια ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε, ή και παραπάνω! Και όχι, όταν λέμε όσπρια, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις …σούπες, πλέον μπορούν να γίνουν falafel, μπιφτέκια για μπέργκερ, srpeads, σαλάτες κ.α., αρκεί να υπάρχει διάθεση!

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ

Τυρί τριμμένο, για τοστ, φέτα, γάλα από βρόμη, αμύγδαλο, φουντούκι, κάνναβη, γιαούρτια ξηρών καρπών αλλά και σόγιας…αλλά πλέον και υποκατάστατα αλλαντικών, σνίτσελ, μπιφτεκιών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Και όχι, δεν είναι άνοστα, αντίθετα τα περισσότερα πλησιάζουν σχεδόν ακριβώς στη γεύση του πρωτότυπου, χωρίς βέβαια να συνεπάγονται την βία. Και, όσον αφορά στο που θα τα προμηθευτείτε, internet, vegan markets, αλλά πλέον και σε αρκετά γνωστά supermarkets.

 

Για να κλείσουμε λοιπόν, ένας vegan του 21ου αιώνα τρώει τα πάντα.

Κυριολεκτικά τα πάντα, αφού εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω, τώρα πια υπάρχουν και delivery-take away με πίτσες και σουβλάκια…, για να μην αναφέρω τo nice cream (vegan παγωτό), που ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας. Τίποτα, δεν είναι δύσκολο αρκεί να υπάρχει θέληση. Βάλτε, λοιπόν, φαντασία και δοκιμάστε νέες γεύσεις με περισσότερη θρεπτική αξία!

 

Βιβλιογραφία

  • Petre, A., 2016. The Vegan Diet — A Complete Guide For Beginners. [online] Healthline. Available at: <https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-guide#section8> [Accessed 13 March 2020].
  • uk. 2018. The Vegan Diet. [online] Available at: <https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/the-vegan-diet/> [Accessed 14 March 2020].
  • gr. 2015. Προϊόντα Ολικής Άλεσης: Τα Οφέλη Τους Και Πώς Να Τα Αναγνωρίσετε Σωστά. [online] Available at: <https://www.onmed.gr/diatrofi/story/332211/proionta-olikis-alesis-ta-ofeli-tous-kai-pos-na-ta-anagnorisete-sosta> [Accessed 14 March 2020].

 

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Αδαμοπούλου για τις πληροφορίες και τον σχεδιασμό του εικαστικού του άρθρου.