Το Εθνικό μας θέατρο του παραλόγου – Aνάπηροι μόνο οι χρήστες  αμαξιδίου!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Πονάνε τα πισωγυρίσματα. Πολύ. Και πονάνε ακόμα περισσότερο όταν αφορούν τον τρόπο που ο θεωρούμενος “ευαίσθητος” χώρο του πολιτισμού αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται την θεωρούμενη ακόμα πιο “ευαίσθητη” ατζέντα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

Θέλετε μειωμένο εισιτήριο για την παράσταση του “εθνικού” επειδή είστε άνθρωπος με αναπηρία; Μας συγχωρείτε, αλλά η πολιτική μας άλλαξε. Δεν αρκεί πλέον να είστε άνθρωπος με αναπηρία με διαγνωσμένο ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Πρέπει να είστε ταυτόχρονα και χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου (αλλιώς: τροχήλατης καρέκλας ή τροχοκαθίσματος). Τότε μόνο σας αναγνωρίζουμε ως άνθρωπο με αναπηρία, τότε μόνο δικαιούστε ατέλεια.

Την πιο πάνω εξωφρενική εμπειρία βίωσε και κατήγγειλε (στον αναπηρικό σύλλογο του οποίου είναι μέλος) ο κύριος Στυλιανός Ταγματζίδης. Επί χρόνια θεατρόφιλος πάγωσε κυριολεκτικά στο άκουσμα του αδιανόητου επιχειρήματος. Μέχρι τότε (το συμβάν έγινε μόλις προ ολίγων ημερών) τόσο ο ίδιος όσο και πολλές χιλιάδες άλλοι άνθρωποι- ενεργά μέλη των αναπηρικών συλλόγων είχαν (και έχουν) ταυτιστεί με το σύνθημα/ μήνυμα “αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα”. Το σύνθημα/ μήνυμα “αναπηρία δεν σημαίνει (μόνο) αναπηρικό αμαξίδιο” ουδέποτε απασχόλησε κανέναν, το περιεχόμενό του θεωρείται κεκτημένο. Από … αρχαιοτάτων χρόνων.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πρόκειται για λάθος κάποιου αστοιχείωτου υπαλλήλου και όχι για νέα τιμολογιακή πολιτική του Εθνικού Θεάτρου, όπως ειπώθηκε στον άναυδο με αναπηρία θεατρόφιλο. Δεν μπορεί, έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα, περί λάθους πρέπει να πρόκειται, πόσο μάλλον όταν μόλις προ μερικών μηνών (επί προηγούμενης διοίκησης) σε συνεργασία με “προχωρημένο” φορέα εκπροσώπησης των αναπήρων σε θέματα πολιτισμού – ο λόγος για την προσφιλή μας Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία – είχαν δρομολογηθεί βήματα εμβάθυνσης της σχέσης των ανθρώπων με αναπηρία  με το θεατρικό (και όχι μόνο) προϊόν και διαδικασία.

Ειδάλλως; Ειδάλλως, αν δηλαδή ανάπηρος πλέον θεωρείται από τους ανθρώπους του πολιτισμού μόνο ο χρήστης τροχήλατης καρέκλας, οφείλουμε με όλη μας την ένταση να αναφωνήσουμε ότι οι λεγόμενοι ταγοί σε αυτή την χώρα το μόνο που ξέρουν είναι κάθε λίγο και λιγάκι να ανακαλύπτουν ξανά και ξανά τον τροχό, μάλιστα δε με τον πλέον λάθος τρόπο. Έλεος!

source