Είναι γνωστό το πλούσιο ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον που έχει το κτήμα Γερουλάνου – Τράχωνες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στο Δήμο μας. Αποτελεί το κέντρο του αρχαίου δήμου Ευωνύμου με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Υπάρχουν πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα.

Επίσης βρίσκεται εκεί ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 13ο-14ο αιώνα και είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικής, αναγνωρισμένος από το 1972 ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Ανέκαθεν μάλιστα λειτουργούσε ως παρεκκλήσιο της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, ελεύθερος στη δημόσια λατρεία.

geroylanou2

Στα όρια του κτήματος περνά το ρέμα Τράχωνες, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην Αττική,  ενώ όλο το κτήμα χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση.

Το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους Γερουλάνου στη πολυεθνική εταιρεία ΜΑΚΡΟ, η οποία εδώ και ένα χρόνο απαγορεύει την είσοδο στους πάντες. Με το έτσι θέλω, κόντρα στους νόμους της ελληνικής πολιτείας, τις συμβάσεις της Ουνέσκο και την τοπική μας παράδοση δεν επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς να επισκεφθούν  τον αρχαιολογικό χώρο, σε μαθητές να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, σε πολίτες να περπατήσουν έναν μοναδικό χώρο πρασίνου στον Άλιμο, τον ιερέα της Ζωοδόχου Πηγής να λειτουργήσει το ναό  παρά μόνο στις 20-21  Νοεμβρίου που εορτάζει.

Είναι προφανές πως η ΜΑΚΡΟ αυθαίρετα και καταχρηστικά θέλει να επιβάλει φεουδαρχικό καθεστώς σε έναν τόπο που συνδέεται με ιδιαίτερες κοινωνικές παραδόσεις και πολιτιστικές αξίες με τον Άλιμο.

Καλούμε τη δημοτική αρχή  να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στο κτήμα και η λατρευτική χρήση του ναού από τον ιερέα και τους πιστούς.

Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες του Αλίμου να μην  επιτρέψουμε στη ΜΑΚΡΟ να παγιώσει την αυθαιρεσία της και να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας, το κτήμα Γερουλάνου – Τράχωνες να αποτελέσει έναν πνεύμονα πράσινου και πολιτισμού.

Η παρουσία μας στις 20 και 21 Νοεμβρίου στον εορτασμό του ιστορικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ήταν μια απάντηση στις αυθαιρεσίες της ΜΑΚΡΟ ώστε να υποχρεωθεί να σεβαστεί τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Δημοτική κίνηση Αλίμου ” Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι” – Άλιμος

anokatostokalamaki.wordpress.com