Μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Και αν χρειαστεί, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ειδικά αν πρόκειται να γίνει ακόμη πιο πλούσιος

 

Ο Τζεφ Μπέζος ετοιμάζεται να αποχωρήσει φέτος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, πιο πλούσιος από ποτέ, έχοντας μία ατζέντα γεμάτη «ακριβές» δραστηριότητες που και την υστεροφημία του θα μπορούσαν να ενισχύσουν, αλλά και τα μηδενικά στον τραπεζικό του λογαριασμό, Ακολουθώντας τη ρήση «το χρήμα φέρνει χρήμα», ο Μπέζος δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του, ούτε δίστασε ποτέ να δαπανήσει χρήματα εκεί που πρέπει, ακόμη κι αν φαινομενικά δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον.

Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Μπέζος ανακηρύχθηκε πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, «κλέβοντας» την πρωτιά από τον Μπιλ Γκέιτς. Εκτός από οραματιστές και «γκουρου» της υψηλής τεχνολογίας, οι δύο άντρες μοιράζονται κάτι ακόμη: Δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά τους – ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια – σε φιλανθρωπίες.

Υπολογίζεται ότι ο Μπέζος έχει δωρίσει περίπου 360 εκατ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μέσω του ταμείου Bezos Day One, μεταξύ των οποίων 97,5 εκατ. δολάρια σε πάνω από είκοσι οργανισμούς που βοηθούν τις οικογένειες των αστέγων. Τη χρονιά που μας πέρασε έδωσε 2.941 μετοχές της Amazon, αξίας 9,3 εκατ. δολαρίων, σε έναν μη γνωστό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, ο Μπέζος έχει δαπανήσει 10 δισ. δολάρια ιδρύοντας ένα ταμείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ, σε επιστολή του προς το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ευθαρσώς ότι η καταπολέμηση αυτού του προβλήματος θα φέρει νέες συνθήκες ανάπτυξης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και δύο δεκαετίες ο ισχυρός άνδρας της Amazon δεν πήρε αύξηση από την εταιρεία του, με τις αποδοχές του να ανέρχονται σταθερά σε 81.840 δολάρια.

Το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στο – σταθερό – ποσοστό 12% που κατέχει στην Amazon, με την προσωπική περιουσία του να εξαρτάται ξεκάθαρα από την απόδοση των μετοχών, που ειδικά τον τελευταιο χρόνο χάρη στην πανδημία, εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Μπέζος δεν πτοήθηκε ούτε από το πανάκριβο διαζύγιό του το 2019 από την επί 25ετίας πρώην σύζυγό του, Μακένζι Σκοτ, που εκείνον τον έκανε φτωχότερο κατά 14 δισ. ευρώ και εκείνη την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, καθώς πέραν των χρημάτων απέκτησε και το 3,8% της Amazon. Η Μακένζι έχει δεσμευθεί να δαπανήσει σε φιλανθρωπίες όλη την περιουσία της και ενώ πράγματι το προσπαθεί, τα δισεκατομμύριά της χρόνο με το χρόνο διπλασιάζονται…

Εκτός από την αγάπη του για την Amazon, ο Μπέζος αγαπά και άλλα «ακριβά» σπόρ που αποδίδουν και αυτά πολλά μηδενικά στο λογαριασμό του.

 

see more