Ξανά στη «μέγγενη» οι συντάξεις

Σημαντικές περικοπές στην συνταξιοδοτική δαπάνη, που μεταφράζονται σε νέες μειώσεις συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας) προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι περικοπές που φτάνουν στο σύνολό τους τα 985 εκατ.ευρώ. έρχονται ουσιαστικά με καθυστέρηση μηνών, αφού προβλέπονταν στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο, αλλά τελικώς θα εφαρμοστούν πλήρως το 2017, μετά και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα. Μεγάλο είναι το «ψαλίδι» που έρχεται στο ΕΚΑΣ, ενώ αυξημένες κατά 1,37 δισ.ευρώ είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Παρά τα εν λόγω μέτρα, οι προβλέψεις για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δυσοίωνες, καθώς αδυνατούν να ξεφύγουν από την ελλειμματική τους «μοίρα».

Ο «χάρτης» των περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα για το 2017, διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΚΑΣ: Νέα περικοπή κατά 431 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει χώρα εντός του 2017, για το ΕΚΑΣ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ, από τα 751 ευρώ που καταβλήθηκαν πέρυσι.

Κύριες συντάξεις: Οι δικαιούχοι των νέων κύριων συντάξεων, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις «συνέπειες» του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα τα ποσά για τις νέες συντάξεις, που θα υπολογιστούν με τα ποσοστά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι μειωμένα κατά 86 εκατομμύρια ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις: «Ψαλίδι» 234 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται για τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις εντός του 2017. Μάλιστα στην περίπτωση των επικουρικών, θεωρείται πλέον πιθανό-προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα- να ενεργοποιηθεί η ρήτρα του νόμου 4387/16, που προβλέπει αναπροσαρμογή συντάξεων αν υπάρχει απόκλιση άνω του 0,5% μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Σε ότι αφορά στις νέες επικουρικές συντάξεις, θα είναι κατά 27 εκατ. ευρώ «ψαλιδισμένες», λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

Νέο πλαφόν για συντάξεις: Επιπρόσθετα τίθεται σε εφαρμογή το νέο και μικρότερο πλαφόν σε όσους έχουν μία σύνταξη ή περισσότερες συντάξεις. Πλέον το πλαφόν για τη μία σύνταξη κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ μικτά, ενώ για το άθροισμα συντάξεων το πλαφόν είναι 3.000 ευρώ μικτά.

Συντάξεις χηρείας: Η εξοικονόμηση που προκύπτει από τις νέες συντάξεις χηρείας, που θα υπολογίζονται με το νόμο Κατρούγκαλου, φτάνει σωρευτικά τη διετία 2016-2017 στα 58,7 εκατ. σε Δημόσιο (20,1 εκατ.) και ιδιωτικό τομέα (38,6 εκατ.).

Μερισματούχοι ΜΤΠΥ: Μόνο 500 χιλιάδες ευρώ προβλέπεται να αποδοθούν από τις μειώσεις των μερισμάτων, εντός του 2017.

Επιδόματα: Στο προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται ότι θα μπει «χέρι» και στα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα μειωθούν κατά 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον θεσπίζονται χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για όσους παίρνουν σήμερα το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΟΓΑ.

Αύξηση των εισφορών

Στον προϋπολογισμό του 2017, προβλέπεται αύξηση των εισφορών. Ειδικότερα  προϋπολογίζονται 177,8 εκατ. επιπλέον έσοδα από τις αυξημένες εισφορές υπέρ επικούρησης που θα προστεθούν στα 172,1 εκατ. του 2016. Επιπρόσθετα προβλέπονται και αυξημένες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοπασχολούμενους.

Παρά την αύξηση των εισφορών και τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη, το πρόβλημα των Ταμείων παραμένει άλυτο… Αυτό γίνεται φανερό από την πρόβλεψη ότι ο νέος φορέας των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) και το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) θα εμφανίσουν έλλειμμα ύψους 687 εκατ. ευρώ το 2017…

source: sofokleousin.gr