Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και σύντομα οι κακοπληρωτές θα λάβουν ραβασάκι από την τράπεζα πως η πρώτη τους κατοικία βγαίνει στο σφυρί. Οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει πάνω από 30.000 κακοπληρωτές δανειολήπτες, ενώ οι διασταυρώσεις των στοιχείων συνεχίζονται από τις τράπεζες και δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για τη δυνατότητα πώλησης και των προβληματικών δανείων που είχαν εξαιρεθεί έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενέχυρο τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα το Έθνος, αρχικά αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς θα είναι 10.000 δανειολήπτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι αν και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, το αποφεύγουν συστηματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα θα λάβουν τα ακριβά ακίνητα τα οποία θεωρείται ότι θα πιάσουν καλή τιμή στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών μόνο ο ένας στους δέκα δανειολήπτες – κακοπληρωτές ανταποκρίθηκε για να κινήσει διαδικασία ρύθμισης.

Η διαπραγμάτευση για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα τεχνικά κλιμάκια, και οι δανειστές πιέζουν προς την κατεύθυνση του να δοθεί δυνατότητα πώλησης όλων των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμβολαιογράφους ήδη έχουν εκδοθεί 60.000 διαταγές πληρωμής και η νομική διαδικασία για την έναρξη των πλειστηριασμών έχει ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για ακίνητα που δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμα και πρώτες κατοικίες.

source: Sofokleousin.gr