ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

GLYFADA METROPOLITANS|| Μάς ενημερώνει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S||

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως ένα ελκυστικό χαμόγελο, με περιποιημένα δόντια, δροσερή και καθαρή αναπνοή προδιαθέτουν ευχάριστα τον καθένα μας. Για να διατηρήσουμε, για όλη μας τη ζωή, υγιή τα δόντια και τα ούλα μας, είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση σχολαστική στοματική υγιεινή στην οποία περιλαμβάνεται και η χρήση οδοντικού νήματος.

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΤα βήματα για τη σωστή χρήση του είναι:

 1. Κόψτε ένα κομμάτι οδοντικό νήμα περίπου 40-50cm.

 2. Τυλίξτε την μία άκρη γύρω από το μέσο δάκτυλο του αριστερού σας χεριού και την άλλη γύρω από το μέσο δάκτυλο του δεξιού σας χεριού.

 3. Αφήστε περίπου 15cm μήκος νήματος μεταξύ των δυο μέσων δακτύλων σας.

 4. Τεντώστε δυνατά το νήμα.

 5. Αναδιπλώστε τους αντίχειρες και των δύο χεριών σας γύρω από το νήμα αφήνοντας μήκος περίπου 5 cm ανάμεσα από τα χέρια.

 6. Μαλακά γλιστρήστε το οδοντικό νήμα στο μεσοδόντιο διάστημα μεταξύ των δύο δοντιών. (Το ένα χέρι θα πρέπει, μερικώς τουλάχιστον, να μπει μέσα στο στόμα για να το πετύχετε αυτό).

 7. Περάστε το νήμα στην επιφάνεια του ενός δοντιού αγκαλιάζοντας το κατά 2/3 της περιμέτρου του.

 8. Ωθήστε το νήμα μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, δηλαδή ανάμεσα από το δόντι και το ούλο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ουλοδοντική σχισμή είναι ένα φυσικό διάστημα μεταξύ των δοντιών και των ούλων.

 9. Κινήστε το νήμα από την ουλοδοντική σχισμή προς την κοπτική επιφάνεια των δοντιών (πάνω-κάτω και όχι μέσα έξω!).

 10. Μόλις τελειώσετε με την επιφάνεια του ενός δοντιού γυρίστε το νήμα με τον ίδιο τρόπο και επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις καθαρίστε την επιφάνεια και του άλλου δοντιού.

 11. Αφαιρέστε το νήμα από το παραπάνω μεσοδόντιο διάστημα και επαναλάβετε τα στάδια 6-10 στα άλλα μεσοδόντια διαστήματα, προσέχοντας ιδιαίτερα τα οπίσθια δόντια.

 12. Καθώς προχωρείτε στον καθαρισμό των δοντιών με το νήμα, θα προσέξετε πως το νήμα «ξεφτίζει». Τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε παρακάτω «γερό» κομμάτι και να συνεχίσετε τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων μέχρι την ολοκλήρωση όλων των δοντιών (ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό της πίσω επιφάνειας των τελευταίων δοντιών και των δύο γνάθων!).

|| ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ||

 • thavmastikoΜην περνάτε βίαια το οδοντικό νήμα ανάμεσα από τα δόντια γιατί στην κατάληξη του μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας.

 

Προσέξτε ιδιαίτερα όταν τα μεσοδόντια διαστήματα είναι σφικτά. Φροντίστε να «γλιστρήσετε» μαλακά το νήμα.

 

Εάν έχετε αδυναμία να περάσετε το νήμα ανάμεσα από τα δόντια σας (αφορά τα φυσικά δόντια), τότε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. ΚΟΚΚΟΡΗ.

 


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter