Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
1/2 κιλό βερύκοκα
5 κ σ ζάχαρη
3 κ σ φρέσκο βούτυρο
150 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 φλυτζανάκι, κρέμα γάλακτος
1 φλυτζανάκι, μέλι
λίγη κανέλα σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
1. Ανοίγετε τα βερύκοκα στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και τα σοτάρετε. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και σοτάρετε ξανά.
2. Ρίχνετε λίγη ζάχαρη ακόμα και 1 φλυτζανάκι νερό. Μόλις πάρουν βράση και απορροφηθεί το νερό, σβήνετε την φωτιά.
3. Βάζετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ με την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός. Αν είναι αραιός προσθέστε λίγα αμύγδαλα.
4. Σε μια φόρμα τάρτας απλώστε το φύλλο σφολιάτας. Αδειάστε τον πολτό του αμυγδάλου και στρώστε ομοιόμορφα για να πάει παντού. Από πάνω τοποθετείστε τα βερύκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να γεμίσει η τάρτα.
5. Σκεπάζετε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
6. Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μέλι, ρίχνετε την κανέλα και μόλις ρευστοποιηθεί, περιχύνετε την τάρτα. Τρώγεται ζεστή ή κρύα και συνοδεύεται με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Ευχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.