Αναγνώστες του Γλυφάδα metropolitans, μάς έστειλαν την ερώτηση, “πού υπάρχει κρυφή ζάχαρη” και η χειρουργός – οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ, μάς ενημέρωσε:

Η ζάχαρη που προσλαμβάνεται με τις τροφές αντιδρά με την κολλώδη «πλάκα», που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών από τα υπολλείματα τροφών και τα βακτήρια και μετατρέπεται σε οξύ. Το οξύ αυτό διαβρώνει την αδαμαντίνη (σμάλτο του δοντιού) και προκαλεί έτσι την εμφάνιση τερηδόνας καταστρέφοντας τα δόντια. Η τερηδόνα εξελίσσεται ύπουλα και σταδιακά. Προσβάλλει το 60-90% των παιδιών και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας από την τερηδόνα, πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά σωστή στοματική υγιεινή και να αποφεύγετε όχι μόνο την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και των τροφίμων εκείνων που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη.

Όσο και αν αποφεύγετε τα αναψυκτικά ή σπάνια υποκύπτετε στη λιγούρα για σοκολάτα, πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά, ακόμη και τα ολικής άλεσης ή τα φρούτα, περιέχουν ζάχαρη. Φροντίζετε, λοιπόν, να ενημερώνεστε για την ποσότητα ζάχαρης που κρύβουν διαβάζοντας προσεκτικά τα συστατικά στη συσκευασία.

Η ζάχαρη είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης τερηδόνας.

 

Δείτε μερικά από τα τρόφιμα που κρύβουν ζάχαρη και προσπαθήστε να τα αποφύγετε ή να μειώσετε την ποσότητα!

ΞΥΔΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ:

Το αυθεντικό, ιταλικό βαλσάμικο ξύδι χρειάζεται 12 χρόνια επεξεργασίας πριν βγει στην κατανάλωση. Τα υπόλοιπα απλά γίνονται από λευκό κρασί με την πρόσθεση καραμέλας και άμυλο καλαμποκιού, που αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ:

Οι σταφίδες, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και άλλα φρούτα σε αποξηραμένη τροφή έχουν ζάχαρη (αναφέρεται στη συσκευασία). Φροντίστε να καταναλώνετε αυτά που δεν περιέχουν.

 ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ:

Μπορεί να θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή όμως, μια μπάρα με με μέλι, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα μπορεί να περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρη.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: 

Πολλά είδη δημητριακών περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ειδικά αυτά με αποξηραμένα φρούτα και κομμάτια σοκολάτας (ακόμη και μαύρης). Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης, ελέγξτε στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν περισσότερα από 10 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα . Περιορίστε την ποσότητα στις 3-4 κουταλιές της σούπας και καταναλώστε τα μόνο στο πρωινό σας.

 ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΤΣΑΙ:

Το τσάι που είναι συσκευασμένο σε μπουκάλια ή κουτάκια έχει ωραία γεύση, περιέχει όμως αρκετή ζάχαρη. Προτιμήστε εκείνο που αναγράφει ότι δεν περιέχει γλυκαντικά.

ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΨΩΜΙ:

Είναι μια υγιεινή εναλλακτική στο λευκό ψωμί. Τα περισσότερα συσκευασμένα ψωμιά όμως περιέχουν τόση ζάχαρη όσο και το λευκό ψωμί.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ:

Τι κακό μπορεί να έχει ένα τέτοιο γιαούρτι; Ζάχαρη και μάλιστα πολλή, καθώς η γεύση φρούτων προέρχεται από μαρμελάδες και όχι από φρέσκα φρούτα. Θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε ένα κλασικό γιαούρτι 2% και για πιο φρουτένια γεύση, προσθέστε ένα ψιλοκομμένο φρέσκο φρούτο.

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:

Πολλές έτοιμες σάλτσες ντομάτας περιέχουν πολλή ζάχαρη.

σάλτσα

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ:

Οι περισσότεροι χυμοί που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ και το περίπτερο είναι γεμάτοι σάκχαρα. Ένα ποτήρι ανάμεικτου συσκευασμένου χυμού μπορεί να περιέχει μέχρι και 35γρ σακχάρων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ:

Τα ποτά αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορεί να περιέχουν μέχρι και 27 γρ. ανά ποτήρι, περίπου όσο μια μπάρα σοκολάτας δηλαδή.

ποτά

 

 ΚΟΜΠΟΣΤΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ:

Περιέχουν περίπου 40 γρ. ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος.

 

ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ:

Οι έτοιμες σούπες του εμπορίου, που είναι συνήθως σε μορφή σκόνης, έχουν συνήθως προσθήκη ζάχαρης, για τη γεύση.

Για να προλάβετε/αποτρέψετε την εμφάνιση της τερηδόνας λοιπόν, θα πρέπει εκτός από την συστηματική στοματική υγειινή, τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και τη φθορίωση, να φροντίσετε να μειώσετε την καταναλωση τροφών που περέχουν «κρυφή» ζάχαρη.

alpine-center-glyfada

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις πληροφορίες


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ