ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΙΠΙΛΑΣ

GLYFADA METROPOLITANS|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.SΧειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα ||

 

Μήπως είστε από τους γονείς που προβληματίζονται επειδή το παιδί τους θηλάζει το δάκτυλό του ή χρησιμοποιεί πιπίλα; Μήπως αναρωτιέστε αν είναι επιβλαβής συνήθεια, σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσει ή αν το παιδί δεν σταματήσει τη συνήθεια αυτή; Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο θηλασμός είναι ένα από τα φυσικά αντανακλαστικά των παιδιών. Αρχίζουν να θηλάζουν τους αντίχειρές τους ή άλλα δάκτυλα ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να θηλάζουν αντίχειρες, άλλα δάκτυλα, πιπίλες ή άλλα αντικείμενα γιατί τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και ευχαριστημένα και τα βοηθά να γνωρίζουν τον κόσμο.

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΗ τοποθέτηση του  αντίχειρα ή ενός άλλου δακτύλου στο στόμα παρέχει σε ορισμένα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας σε δύσκολες περιόδους, όπως όταν αποχωρίζονται τους γονείς τους, βρίσκονται ανάμεσα σε ξένους ή σε ξένο περιβάλλον. Αφού ο θηλασμός είναι χαλαρωτικός, μπορεί να βοηθήσει επίσης στον ύπνο. Για τον λόγο αυτό, τα μικρά παιδιά μπορεί να θηλάζουν τους αντίχειρές τους το βράδυ ή άλλες στιγμές όπου είναι κουρασμένα.

Βέβαια ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη του στόματος και την ευθυγράμμιση των δοντιών. Μπορεί να προκαλέσει επίσης μεταβολές στην υπερώα όπως επίσης προβλήματα και στα νεογιλά δόντια.

|| Διακοπή της συνήθειας ||

Οι πιπίλες μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια με τον ίδιο τρόπο όπως ο θηλασμός δακτύλων ή του αντίχειρα. Ωστόσο, η χρήση πιπίλας είναι συχνά μία ευκολότερη στην εξάλειψη της, συνήθεια. Αν προσφέρετε σε ένα βρέφος μία πιπίλα χρησιμοποιήστε μία καθαρή. Ποτέ μην εμβαπτίζετε την πιπίλα σε ζάχαρη, μέλι ή άλλα γλυκαντικά πριν την δώσετε στο παιδί.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν τον θηλασμό των δακτύλων από μόνα τους μεταξύ 2 και 4 ετών. Η συμπεριφορά ελαττώνεται σταδιακά σε αυτή την περίοδο, καθώς το παιδί  αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο περπάτημα για να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Πολλά παιδιά θηλάζουν από βαρεμάρα ή συνήθεια. Απασχολήστε το παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις και φροντίστε ώστε ο αντίχειρας ή η πιπίλα να δυσχεραίνουν αυτό που θα κάνει.

Δώστε του να κάνει μικρές εργασίες για τις οποίες χρειάζεται να χρησιμοποιήσει και τα δύο του χέρια. Κατά την περίοδο απεξάρτησης από τον θηλασμό και την πιπίλα, δώστε στο παιδί την τρυφερότητα και τα χάδια σας. Για να αποκοιμηθεί διαβάστε με χαμηλή φωνή ένα παραμύθι ή τραγουδήστε του. Η πίεση από τους συνομηλίκους οδηγεί πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας να σταματήσουν την τοποθέτηση των δακτύλων στο στόμα.

Αν ένα παιδί δεν σταματήσει από μόνο του, οι γονείς θα πρέπει να αποθαρρύνουν αυτή τη συνήθεια μετά την ηλικία των 4 ετών. Ωστόσο, η έντονη πίεση μπορεί να προξενήσει περισσότερο κακό από ό,τι καλό.

|| Σημεία Προβληματισμού ||

  • Αντί να μαλώνετε το παιδί, να του δίνετε θετικά κίνητρα για να μην το κάνει.

  • Τα παιδιά συχνά θηλάζουν τα δάκτυλά τους όταν νιώθουν ανασφαλή. Συγκεντρωθείτε στη διόρθωση του αιτίου του άγχους και την άνεση του παιδιού.

  • Ανταμείψτε το παιδί όταν δεν θηλάζει το δάκτυλο του σε μία δύσκολη περίοδο, όπως όταν βρίσκεται μακριά από τα μέλη της οικογένειας.

Ο οδοντίατρος – παιδοδοντίατρος μπορεί επίσης να ενθαρρύνει το παιδί να σταματήσει να θηλάζει το δάκτυλό του και να εξηγήσει τι θα συνέβαινε στα δόντια του αν συνέχιζε. Αν αυτές οι προσεγγίσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, υπενθυμίστε στο παιδί τη συνήθεια περιδένοντας τον αντίχειρα ή τοποθετώντας μία κάλτσα επάνω στο χέρι τη νύκτα. Αν επιμείνει στον θηλασμό, μιλήστε στον οδοντίατρο ή σε έναν παιδίατρο. Μπορεί να του συστήσει μία συσκευή για το στόμα ή ένα φάρμακο με το οποίο θα καλύπτεται ο αντίχειρας για να παρεμποδίζεται ο θηλασμός του. (**Πηγή: Dental Journal)

Σκοπός των άρθρων που ανεβαίνουν είναι η έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα οδοντιατρικού περιεχομένου και όχι η προσωπική προβολή.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗINSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.

Αισθητικός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική

Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα

 

Δείτε εδώ ΟΛΕΣ τις συμβουλές

για την στοματική φροντίδα 

Από την χειρουργό οδοντίατρο Κόκκορη Γεωργία, στη Γλυφάδα

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνείστε μαζί μας

logotest2