Το πρόγραμμα οδοντιατρικής βοήθειας για τα παιδιά της Αθήνας συνεχίζεται με το πρόγραμμα επισκέψεων στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων για τη νέα σχολική χρονιά.

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΤα παιδιά των Δημοτικών σχολείων του Δήμου της Αθήνας ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά έχοντας και πάλι τη φροντίδα των εθελοντών οδοντίατρων του καινοτομικού προγράμματος ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ, το οποίο προσφέρει οδοντιατρική εξέταση, φθορίωση, καταγραφή των προβλημάτων στοματικής υγείας και ευαισθητοποίηση σε χιλιάδες παιδιά. Η «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ – Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών», είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Άξονας Προτεραιότητας «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας», στηρίζεται στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε 37 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων, παρασχέθηκαν υπηρεσίες φθορίωσης και οδοντιατρικής εκτίμησης σε 4.888 παιδιά, εντοπίστηκαν 2.675 περιστατικά παιδιών που χρήζουν περαιτέρω οδοντιατρικής θεραπείας καθώς και 1.063 περιστατικά παιδιών που χρήζουν ορθοδοντικής παρέμβασης. Συνολικοί στόχοι του προγράμματος είναι η παροχή οδοντιατρικής εξέτασης και φθορίωσης σε 7.500 μαθητές σε 60 Δημοτικά Σχολεία, καθώς και 7.000 οδοντιατρικές θεραπείες και 1.500 οδοντιατρικές παρεμβάσεις.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ παιδοοδοντίατρος κος Νικήτας Κανάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία ιδιωτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι πολύ φτωχά παιδιά ή παιδιά αποκλεισμένα, δεν έχουν καμία δυνατότητα οδοντιατρικής φροντίδας. Κατά συνέπεια δημιουργείται μια τεράστια ανισότητα όχι μόνο στη στοματική τους υγιεινή και την κατάσταση του στόματός τους αλλά το κυριότερο στη δυνατότητα θεραπείας τους. Με αυτό το πρόγραμμα άλλωστε, για πρώτη φορά, προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Το πρόγραμμα ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ χρησιμοποιεί ως βασική υποδομή το νεοσύστατο οδοντιατρείο των ΓτΚ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης την κινητή μονάδα που αποτελεί «έδρα» των εθελοντών οδοντίατρων κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία. Κεντρικό κορμό της ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ αποτελούν οι περισσότεροι από πενήντα (50) εθελοντές οδοντίατροι, οι οποίοι αναλαμβάνουν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, πιστεύοντας ότι το πιο όμορφο πράγμα είναι να βλέπεις ένα παιδικό πρόσωπο που δεν υποφέρει πια, να χαμογελά.

Συνημμένα:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2014-09-11 (PDF)