|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Φυσικοθεραπευτής

Η Φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Φυσικοθεραπεία ΗΗ  Φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστή  σαν αντιμετώπιση και μόνο μετατραυματικών και μετεγχειρητικών περιστατικών και πάντα κάτω από την υπόδειξη ενός ορθοπεδικού γιατρού.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Υπάρχει μέσα στην κουλτούρα του απλού πολίτη, έχει κύρος ισάξιο και παράλληλο με την ιατρική, χωρίς το ένα να καταργεί το άλλο, αλλά συνεργάζονται τρεις και τέσσερις ειδικότητες  (Ορθοπεδία, Νευρολογία,Ψυχολογία, και Φυσικοθεραπεία).

Ο  πολίτης, και όχι ο ασθενής, όταν έχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του πάει πρώτα στον Φυσικοθεραπευτή, μήπως και μπορέσει να τον κατευθύνει κάπου με φυσικό τρόπο και λύσει το πρόβλημα του. (Στον βοτανολόγο, στον φυσικοπαθητικό, στον ενεργειακό θεραπευτή).

Γενικά η Φυσικοθεραπεία ανήκει στην ΠΡΟΛΗΨΗ. Μια λέξη που δεν συμπαθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες και κατά συνέπεια αρκετοί γιατροί. Ο λόγος είναι απλός, αν  ο κόσμος απαιτούσε  υπηρεσίες πρόληψης από τον κάθε έναν που ασχολείται με την  ιατρική τότε θα μειώνονταν κατά πολύ τα κέρδη των εταιρειών.

Βέβαια εδώ στην Ελλάδα έχουν και ένα δίκιο οι γιατροί, γιατί οι σχολές της Φυσικοθεραπείας είναι πολύ υποβαθμισμένες και κατά συνέπεια οι Φυσικοθεραπευτές έχουν μηδαμινές γνώσεις για την πραγματική Φυσικοθεραπεία. Γι ‘ αυτό ακούμε συχνά πολλούς  γιατρούς άριστους στον τομέα της Χειρουργικής να λένε ότι δεν χρειάζεται φυσικοθεραπεία κάποιος ασθενής ακόμα και μετά από αρθροπλαστική ισχίου ή δίνουν οδηγίες να ασχοληθεί μόνος του ο ασθενής.

Η πραγματική Φυσικοθεραπεία είναι αυτή που συμβουλεύει, που προλαμβάνει, που θεραπεύει την ΑΙΤΙΑ και όχι το ΣΥΜΠΤΩΜΑ. Δυστυχώς η Φυσικοθεραπεία με μηχανήματα αποδείχθηκε ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί, η θεραπευτική μάλαξη, η μέθοδος Ορθοστατικής, η Ρεφλεξολογία μαζί, με την υπευθυνότητα, την καλή γνώση της Φυσιολογίας και της Ανατομίας του ανθρώπινου σώματος απέδειξαν ότι προσφέρουν πολύ περισσότερα.

Σε ξεχωριστά επόμενα άρθρα μου θα σας εξηγήσω αναλυτικά αρκετές από τις μεθόδους που εφαρμόζω με καταπληκτικά αποτελέσματα και κυρίως για την μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres , η οποία λύνει σχεδόν όλα τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης .

Θα απαντήσω σε ερωτήματα όπως:

  1. Γιατί υποφέρει τόσος πολύς κόσμος από την μέση του;
  2. Μπορεί για κάποιον πόνο και μυϊκή σύσπαση στην δεξιά ωμοπλάτη να φταίει ο αριστερός αστράγαλος και το αντίθετο;
  3. Τι σχέση έχουν τα ψηλά τακούνια και η κυτταρίτιδα στις γυναίκες;
  4. Γιατί δημιουργούνται τα λεγόμενα ”άλατα” στον αυχένα;
  5. Γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ενδυναμώνουμε τους ραχιαίους μυς;
  6. Είναι βλαβερό για την υγεία μας το Body – building;
  7. Είναι καλύτερος ο διάδρομος στο γυμναστήριο ή το απλό περπάτημα;
  8. Δισκοκήλη: Θεραπεύεται ή εγχειρίζεται;
  9. Μπορεί μια καταπίεση συναισθήματος για χάριν της λογικής να κάνει μυϊκή σύσπαση στον αριστερό ώμο;

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ VIDEO

 


* Ο Λάμπρος  Αθανασόπουλος είναι πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres, έχει  20ετή εμπειρία στην Φυσικοθεραπεία και διατηρεί δικό του Κέντρο Φυσικοθεραπείας στην Γλυφάδα.

*Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος