Ομιλία του π. Υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, στις εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τα 200 χρόνια από την 17η Μαρτίου του 1821 και το ξεκίνημα της Επανάστασης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης και Υφυπουργού Ναυτιλίας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, των Βουλευτών Λακωνίας,  Δαβάκη Παναγιώτη, Κρητικό Δημοσθένη και Αραχωβίτη Γιώργο, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδας 2021, κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.

Σε έναν ιδιαίτερο εορτασμό, με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να τηρούνται σε κάθε στάδιο των εκδηλώσεων, ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή της Μάνης στο ξεκίνημα, την εξέλιξη και, τελικά, την επικράτηση της Επανάστασης του 1821, τα διδάγματα για όλους μας, από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του Αγώνα, τους δύο εμφυλίους πολέμους, αλλά και την αντιμετώπιση Αγωνιστών από το Νέο Ελληνικό Κράτος που ακολούθησε.

Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην ευκαιρία δημιουργικού αναστοχασμού για την πορεία της χώρας τα 200 χρόνια. «Που είναι ταυτόχρονα τιμή στους Αγωνιστές, που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην Επανάσταση του ’21, αλλά και καθοριστική συνεισφορά στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο π. Υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενότητας των δυνάμεων του Ελληνισμού και αλληλεγγύης των γενεών, κάνοντας ειδική αναφορά στη γνώση της ιστορίας και τον ρόλο της Νέας Γενιάς. «Χωρίς τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένα αύριο για τη χώρα. Η Πατρίδα δεν έχει μέλλον χωρίς τη δημιουργική σκέψη και δράση της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό ρόλο των νέων στη δημόσια ζωή», σημείωσε.

«Γνώση, ενότητα, αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές και υπεύθυνος πατριωτισμός είναι τα εφόδια και για τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας» τόνισε στην ομιλία του από την Πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη και προσέθεσε: «Με υπεύθυνο πατριωτισμό ο οποίος είναι απέναντι σε κάθε μορφή στείρου εθνικισμού. Απέναντι και σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Αλλά, απέναντι και σε κάθε δήθεν σύγχρονη τάση να υποτιμάται η πατρίδα».

«Η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία που απολαμβάνουμε χάρη σε εκείνους, τους Αγωνιστές του ’21, οφείλουν να είναι και οι στόχοι όλων των Ελλήνων στον 21ο αιώνα», κατέληξε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος.

·        Οι Μανιάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους, παραμέρισαν διαφορές και ματαιοδοξίες, συνεργάστηκαν με την Φιλική Εταιρεία, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά και ξεκίνησαν έναν σκληρό, αλλά τελικά νικηφόρο Αγώνα.

·        Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Μπορούμε να γίνουμε πολύ ισχυροί μόνο ενωμένοι, εντάσσοντας στην εθνική στρατηγική το σύνολο του παγκόσμιου ελληνισμού.

·        Κι όσο μεγάλη αξία έχει η ενότητα των Ελλήνων, τόσο επιβεβλημένη είναι και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές. Η αναγνώριση του ισχυρού ρόλου που οφείλουμε να δίνουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Χωρίς τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένα αύριο για τη χώρα. Η Πατρίδα δεν έχει μέλλον χωρίς τη δημιουργική σκέψη και δράση της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό ρόλο των νέων στη δημόσια ζωή.

·        Γνώση, ενότητα και υπεύθυνος πατριωτισμός, αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές είναι τα εφόδια και για τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας.  Με υπεύθυνο πατριωτισμό ο οποίος είναι απέναντι σε κάθε μορφή στείρου εθνικισμού. Απέναντι και σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Αλλά, απέναντι και σε κάθε δήθεν σύγχρονη τάση να υποτιμάται η πατρίδα.