efsyn.gr: Φτηνές απόπειρες στοχοποίησης των προσφύγων στο Ελληνικό
Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.
Ενα έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας σχετικά με την «Εκτίμηση κινδύνου και δράσεις πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια και σκνίπες», με σκοπό να υπενθυμίσει τις προβλεπόμενες ενέργειες πρόληψης της εκδήλωσης νοσημάτων όπως η ελονοσία, χρησιμοποιήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ με τρόπο που προξενεί πανικό και στοχοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία.
Οπως διευκρινίζει το έγγραφο, νοσήματα όπως η ελονοσία οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κάποιων ειδών κουνουπιών που έχουν μολυνθεί, όταν τσιμπήσουν μολυσμένο άτομο.
Καθώς η ελονοσία έχει εμφανιστεί σε αυξημένο βαθμό σε περιοχές όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ινδία, η παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχουν τα κατάλληλα κουνούπια, δημιουργεί θεωρητικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας.
Ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς που εξοντώνουν τα κουνούπια αυτά και με μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία των κουνουπιών, όπως η αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού ή το κούρεμα φυτών και θάμνων.
Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το φετινό έγγραφο κάνει ειδική αναφορά «σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες», καθώς κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται φέτος σε πολλές περιφέρειες, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αμελήσουν τους ψεκασμούς όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής δυσκολίας.
Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.
Στην πράξη, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανωμένα κέντρα υποδοχής, είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος σε κάθε νεοεισερχόμενο και περιορίζεται σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα ασθένειας ή στον πληθυσμό που με βάση το ιστορικό μετακίνησης υπάρχει πιθανότητα να έχει νοσήσει.
Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, καθώς όσοι προέρχονται από τις χώρες κινδύνου διασχίζουν πρώτα άλλες χώρες και μένουν για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, οπότε το πιθανότερο είναι πως θα εμφανίσουν συμπτώματα πριν έρθουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι για άλλα νοσήματα, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Ζίκα, που εμφανίζουν συμπτώματα σε διάστημα λίγων ημερών, η πιθανότητα μετάδοσης αφορά κυρίως όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τις χώρες κινδύνου, όπως η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, και όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
see more: http://www.efsyn.gr/arthro/ftines-apopeires-stohopoiisis-ton-prosfygon-sto-elliniko