Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Λοράνδου

 

Φανταστείτε να οδηγήσετε ένα ποδήλατο με μία ρόδα, θα σταθείτε όρθιοι; Δοκιμάστε να φορέσετε ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια και σταθείτε με το ένα πόδι πάνω από το έδαφος επάνω σε μία σανίδα και μείνετε εκεί για 5 λεπτά χωρίς να κουνηθείτε, θα μείνετε ακούνητοι; Αν αισθανθείτε λίγη αστάθεια, τότε δεν είσαστε οι μόνοι.

Η ισορροπία είναι η κατάσταση η οποία αναζητείται από τους περισσότερους και κατακτιέται από τους λίγους λόγω των ψυχικών πτώσεων που βιώνουμε καθημερινά. Κάθε ψυχική πτώση αυξάνει την πιθανότητα για μία επόμενη πτώση, άρα απώλεια της ισορροπίας.

Έχουμε όμως κάποιους βοηθούς για την διατήρηση της ισορροπίας όπου βρίσκονται μαζί μας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και αυτοί είναι τα μάτια, τα αυτιά μας και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) οι οποίοι είναι και το κλειδί. Η όραση, μας δίνει πληροφορίες για το που βρισκόμαστε σε σχέση με τον κόσμο γύρω μας. Μας βοηθά να βλέπουμε τα εμπόδια που προκύπτουν στο δρόμο μας και να τα αποφεύγουμε. Τα αυτιά μας, είναι αυτά που λαμβάνουν το λόγο και τον καταγράφουν, δίνουν πληροφορίες για το αν αυτό που ακούμε είναι κατάλληλο ως προς την κατανόηση και συνεπώς κατάλληλο για την ψυχική μας ισορροπία… «Ακούσας νοεί». Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα λαμβάνει πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και τις επεξεργάζεται ως ένας καλός συλλέκτης. Εάν χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας σωστά και ολοκληρωμένα, τότε το ΚΝΣ θα μπορεί να διατηρεί την ισορροπία και του σώματος μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ισορροπία είναι και χρειάζεται να παραμένει απόλυτα εναρμονισμένη τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Νιώθουμε φόβο, τότε το σώμα μας τρέμει και δημιουργείται αστάθεια στα χέρια, πόδια και στο μυαλό μας. Τα πόδια μας αδυνατούν να αισθανθούν το έδαφος λόγω κάποιας ασθένειας, τότε μας δημιουργείται σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλεια, αβεβαιότητα. Τόσο αλληλένδετα και τόσο σημαντικά για την διατήρηση αλλά και ανάκτηση της ισορροπίας.

Ένας ακροβάτης προσπαθεί να ισορροπήσει το σώμα του πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, βέβαια ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εμείς δεν είμαστε ακροβάτες, απλώς αναζητάμε μια σταθερή ισορροπία.

Τίποτα δεν είναι τυφλό ούτε κωφό, όταν η αναζήτηση μας είναι η σταθερότητα του νου και του σώματος. Ο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει τι τον ευχαριστεί (ισορροπία) και τι τον δυσαρεστεί (αστάθεια).

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις π ληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία