Στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας κυριαρχεί το ενεργειακό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί δε φοβάται η Αθήνα για νέες προκλήσεις

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ως εκ τούτου στην Αθήνα προσδοκούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη συνάντηση για να βάλει ξανά στο τραπέζι τις προκλητικές αξιώσεις της στο Αιγαίο, αν και προφανώς θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά και σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης θα εμμείνει στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Βάρος όμως θα δοθεί σε μία θετική ατζέντα στα θέματα στα οποία οι δύο χώρες μπορούν και έχουν συμφέρον να συνεργαστούν. Και συγκεκριμένα στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας και του αγωγού TANAP προς την Ελλάδα και από τη χώρα μας μέσω του αγωγού TAP προς την Ευρώπη.

Θα συζητηθεί επίσης η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αμερικανικες ευλογίες, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών και με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) απο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και για το δεύτερο τετ α τετ των δύο ηγετών, αν και θα είναι ανεπίσημο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο.

Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε σταθεί αφορμή για ένα μορατόριουμ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020. Ήταν δε το πρώτο τετ α τετ καθώς συνομίλησαν οι δυο τους, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Όμως η τουρκική πλευρά ζήτησε να συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της τουρκικης προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ως… μεταφραστής και η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, υπό τον όρο να μετέχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή, που κατέχει την αντίστοιχη θέση στο Μαξίμου. Γεγονός πάντως που είχε εντείνει τους ψιθύρους για τις σχέσεις Μαξίμου- Νίκου Δένδια.

 

see more: news247.gr