Μας ενημερώνει ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να δημιουργήσουν πόνους στα πέλματα, φλεγμονές, διαστρέμματα ή οσφυαλγία. Ποια είναι τα ιδανικά παπούτσια για τη γυναίκα;

Καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αντισταθεί στη γοητεία μιας γόβας με τακούνι στιλέτο. Μια τέτοια γόβα χαρίζει ύψος, κολακεύει τη σιλουέτα, αναδεικνύει τα ρούχα της, αλλά αν τη φοράει καθημερινά, ίσως αρχίσει  να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να δημιουργήσουν πόνους στα πέλματα, φλεγμονές, αλλά και να προκαλέσουν ακόμα και διαστρέμματα ή οσφυαλγία, εάν δεν είναι καλής ποιότητας, αναπαυτικά και δημιουργούν αστάθεια όταν περπατάμε.

Το πιο σωστό είναι να φοράτε τις ψηλοτάκουνες γόβες σας όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και όχι κάθε μέρα, ούτε για πολλές ώρες. Τα ιδανικά παπούτσια για τις γυναίκες , είναι αυτά που διαθέτουν τακούνι από 2 έως 5 πόντους, ώστε να στηρίζουν καλά το σώμα και να προσφέρουν άνεση στο βάδισμα.

Το καλύτερο είναι λοιπόν, κατά την επιλογή των παπουτσιών να σκεφτόμαστε πρώτα την υγεία μας και όχι μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση. Πάνω στα πόδια μας συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος των οστών του σώματός μας, αρθρώσεις, τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, αλλά και νεύρα. Όλα αυτά φθάνουν μέχρι τη σπονδυλική μας στήλη. Για όλους τους παραπάνω λόγους απαραίτητο είναι να προσέχουμε ιδιαιτέρως το ύψος των τακουνιών μας και να μην καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη και το σώμα μας.

Όσο χαμηλότερα και πιο τετραγωνισμένα είναι τα τακούνια των παπουτσιών που φοράμε καθημερινά, τόσο καλύτερα για την προστασία μας είναι. Τα ιδανικά είναι εκείνα που είναι κατασκευασμένα από γνήσιο δέρμα, στηρίζουν καλά τον αστράγαλο και τη φτέρνα- ώστε να κινείται σωστά το πόδι εσωτερικά- με ειδική αντιολισθητική σόλα, αλλά και έχουν όπως είπαμε παραπάνω, τακούνι στο ιδανικό ύψος των 2-3 πόντων.

Σε βάθος χρόνου  τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν έως και αρθρίτιδα στα γόνατα, αλλά και δυσμορφίες των άκρων των ποδιών, ενώ η οσφυαλγία παραμονεύει, με τους μυς της πλάτης που καταπονούνται. Οι πανύψηλες γόβες στιλέτο, πιέζοντας το μεγάλο δάκτυλο προς τα μέσα και τα νεύρα μεταξύ των δακτύλων, μπορούν να δημιουργήσουν το ενοχλητικό και αντιαισθητικό «κότσι». Πολύ συχνά δε, οι γόβες στιλέτο προκαλούν μουδιάσματα στα πόδια. Τα παραπάνω μπορεί να προκληθούν όμως, όχι μόνο από τα λεπτά ψηλοτάκουνα, αλλά και από τα πιο πλατιά ψηλά τακούνια, γιατί το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο ύψος και όχι στο πλάτος των τακουνιών.

Οι  φυσιοθεραπευτές  συμβουλεύουν, ότι αν μετά από συχνή ή καθημερινή χρήση ψηλών τακουνιών αρχίζετε να πονάτε στην πλάτη, θα πρέπει να διακόψτε να τα φοράτε για ένα διάστημα.  Οι πόνοι στην πλάτη εξαιτίας των τακουνιών προκαλούνται γιατί τα τακούνια σπρώχνουν το κάτω μέρος του σώματος μπροστά, με συνέπεια το πάνω μέρος του σώματος να γέρνει αναγκαστικά προς τα πίσω ώστε να ισορροπήσει το σώμα και έτσι πιέζεται η πλάτη, γιατί εκεί μεταφέρεται όλο το κέντρο βάρους του σώματος. (Με βάση τις γνώσεις μου στην Ορθοστατική, αυτή η στάση δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί παραμορφώνονται τα φυσιολογικά τόξα της σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα βλ. www.physiotherapy-center.gr)

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέχετε όταν θέλετε να διαλέξετε αναπαυτικά παπούτσια είναι οι σόλες να είναι μαλακές, ώστε να μην επιβαρύνεστε από τους κραδασμούς με το περπάτημα, όταν οι φτέρνες χτυπούν στο έδαφος και κουράζουν την πλάτη.

Τέλος, η λύση για ένα σωστό και υγιεινό βάδισμα από την άλλη πλευρά, δεν είναι απαραίτητα η συνεχής χρήση ίσιων παπουτσιών ή μόνο σπορ και αθλητικών, γιατί και αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν κουραστικά. Και να θυμάστε ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σας θα σας βολεύουν μόνο όταν είναι πολύ καλής ποιότητας, ίσως καλύτερης και από τα πιο απλά, καθημερινά σας, έτσι ώστε να σας χαρίζουν πάντα μια ωραία εμφάνιση μαζί με ένα άνετο περπάτημα, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ