ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας ΕΜΕΙΣ-Λένα Μαυρακάκη και οι Θεατροβάτες παρουσιάζουν το έργο του Μολιέρου Γιατρός με το στανιό, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Κορωνέλλου.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1666 στο θέατρο Παλαί Ρουαγιάλ του Παρισιού, δημοσιεύτηκε στις αρχές της επόμενης χρονιάς, κατέγραφε τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της εποχής και στηλίτευε την ευπιστία και τον τσαρλατανισμό της ιατρικής του 17ου αιώνα. Κάθε εποχή άλλωστε απευθύνεται στον αιώνιο άνθρωπο με τους πειρασμούς του, τις προκαταλήψεις του, τα τεχνάσματά του, την πανουργία του, τις δυσκολίες του, αλλά και τα όνειρά του. Μεταφέραμε το έργο από την εποχή του Λουδοβίκου στην ιδιαίτερη δεκαετία του 1950-1960, με μια κλεφτή κοινωνικοπολιτική ματιά και στη σημερινή εποχή, καθώς θέματα επιβίωσης, μεταχείρισης των γυναικών, χειραγώγησης, εξαπάτησης, αλλά και το διαχρονικό «φακελάκι» στους γιατρούς καθιστούν το έργο επίκαιρο και στις μέρες. Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το Μολιερικό χιούμορ σε μια νέα διασκευή του.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Σγαναρέλλος ένας φτωχός ξυλοκόπος κάνει δύσκολη τη ζωή της γυναίκας του, Μαρτίνας κι εκείνη αποφασίζει να τον εκδικηθεί, παρουσιάζοντάς τον σε δυο υπηρέτες, που αναζητούν έναν γιατρό για την κόρη του Γερόντιου, του πλούσιου αφεντικού τους, ως τον πιο σπουδαίο γιατρό, που για να παραδεχτεί τη «γιατροσύνη» του πρέπει να τρώει ξύλο. Με το ζόρι τον φέρνουν στο αρχοντικό, που εκεί διαδραματίζονται ευτράπελα σκηνικά, καθώς η κόρη, η Λουτσίντα, παραστάνει τη μουγκή για να αποφύγει το γάμο με τον πλούσιο Οράτιο, ενώ εκείνη είναι ερωτευμένη με το Λέανδρο. Στο σπίτι καταφτάνουν κάθε λογής πικραμένοι, που αναζητούν ένα θαυματουργό γιατρικό, ενώ ο Σγαναρέλλος φλερτάρει την παραμάνα του σπιτιού Ζακελίνα χωρίς επιτυχία, καθώς πάντα στη μέση μπαίνει ο άντρας της ο Λουκάς. Οι κωμικές καταστάσεις σε όλη τη διάρκεια του έργου οδηγούν σε ένα αίσιο φινάλε για όλους.

 

Κείμενο: Μολιέρος

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Κορωνέλλου

Σκηνικά: Η ομάδα και ο παιδικός σταθμός Πυραμίδα

Κοστούμια: Η ομάδα

Μακιγιάζ-κόμμωση: Οι αισθητικοί και οι κομμωτές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Κορωνέλλου

Ήχος- φωτισμός: Αλέξανδρος Ανδρίκογλου

Επιμέλεια αφίσας: Πάνος Κατσιγιάννης

Βίντεο- φωτογραφία: Ξενοφώντας Κοράκης

 

Σάββατο 29/4 και Κυριακή 30/4 στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Ανατολικής Ρωμυλίας 123, στην Άνω Γλυφάδα, στις 20:00

 

Οι Θεατροβάτες-Μολιεροβάτες μας: Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη, Αρμυριώτης Τάσος, Γρηγοράκη Νίκη, Δανιηλίδου Άννα, Δρακοπούλου Γεωργία, Κέκκος Βαγγέλης, Κουτσιλέου Άντζελα, Κουτσορεβύθη Ευγενία, Μαθιόπουλος Φώτης, Μακρή Μαρκέλλα, Μανιάς Γιάννης, Μάρδα Μαρίνα, Μαρκάτου Ράνια, Τσαμπουράκη Ελπίδα, Τσόχα Καίτη, Φλωρούς Φιλίππα.

 

Θερμές ευχαριστίες:

Γλυφάδα metropolitans, Pharmex, ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας, Παιδικός σταθμός Πυραμίδα, Ζαχαροπλαστείο Dolce Casa, Στεγνοκαθαριστήριο Plystario, Patisserie Orange, Γιαννιώτικη Γωνιά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Γλυφάδας και τον δήμαρχο κ. Γιώργο Παπανικολάου, τον πρόεδρο του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας κ. Στέλιο Κουρουπάκη, καθώς και τους υπευθύνους του θεάτρου για την αμέριστη βοήθεια στο έργο της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας ΕΜΕΙΣ-Λένα Μαυρακάκη.

 

Καλή σας θέαση!

 

"Γιατρός με το στανιό"