Η σκυτάλη έφτασε στην Ελλάδα!

5742 χλμ. ολοκληρώθηκαν – 2025 χλμ. ακόμη!

 

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time, που ξεκίνησε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας καθ’ οδόν προς το Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, μεταξύ 6-18 Νοεμβρίου 2022.

 

Το αδιάκοπο ταξίδι της σκυτάλης στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου ο κος Νίκος Πέτρου, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE, παρέλαβε τη σκυτάλη με το ηλιακό σκάφος του δήμου Πρεσπών.

Ο κος Πέτρου δήλωσε:

«Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, από την αρχή της εβδομηντάχρονης ιστορίας της εφαρμόζει στην πράξη αυτό που ζητά το μήνυμα της Running Out of Time, παρέχοντας ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενδυναμώνοντας τους νέους και στηρίζοντας τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα ως μόνο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κλιματική εκπαίδευση θα δώσει σε όλους μας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές και δίκαιες κοινότητες.»

 

Η σκυτάλη πέρασε στη συνέχεια στην κα Μαρίνα Γερουλάνου, μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΦ, που την παρέδωσε με τη σειρά της στους κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου (ΝΟΜ) «Οι Αργοναύτες» για να καταλήξει στο χωριό Ψαράδες στις 15.30. Δημιουργήθηκε μία ανθρώπινη αλυσίδα περνώντας η σκυτάλη από τον Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία, κο Γιάννη Χρήστου, στον πρόεδρο του ΝΟΜ «Οι Αργοναύτες», κο Ναούμ Μπούση, από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρεσπών, κο Φώτη Γεωργίου, στην διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), κα Μυρσίνη Μαλακού, από τον κο Λάζαρο Νικολάου, στέλεχος του ΕΠΠ και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, κα Τριανταφυλλιά Γκώγκου και  από τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, κο Σωτήρη Βόσδου καταλήγοντας στους ποδηλάτες.

 

«Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή και την παρουσία τους: τον Δήμο Πρεσπών, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Όμιλο Παλαίμαχων Κωπηλατών Καστοριάς «Τα Παρασπουρτζούκια», τον ΝΟΜ «Οι Αργοναύτες» και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.»

 

 

Η σκυτάλη πέρασε στην Καστοριά με τη συμμετοχή μαθητών και σχολείων, και η διαδρομή θα συνεχίσει προς την Κλεισούρα, το Βαρικό και την Πτολεμαΐδα.

 

“Μαζί μας στη διαδρομή ήταν ο Σπυρίδων Μιχαηλίδης, ο Αθανάσιος Πατσέας, ο Ιωάννης Δημητριάδης, ο Φώτιος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, η Χριστίνα Ευαγγέλου, μέλος της ΔΕΕΠ Καστοριάς, ο βιολόγος Λάμπρος Κραμποκούκης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», o μαραθωνοδρόμος με αμαξίδιο Γιάννης Μητρούλης και ο συνοδός του Αχιλλέας Τσακιλτσίδης και η ποδηλατική ομάδα “GIDAS CYCLISTAS” του Αθλητικού Συλλόγου Ατλαντίδα.”

 

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες και youtube βίντεο.

Στις 25 Οκτωβρίου, η σκυτάλη πέρασε από τη Βέροια, την Κατερίνη, τον Πλαταμώνα, τους Γόννους, τη Ροδιά και τη Λάρισα.

 

Η ΕΕΠΦ κομμάτι της ιστορίας του πρότυπου μοντέλου συνεργασίας στις Πρέσπες

“Οι Πρέσπες υποδέχτηκαν στην ελληνική επικράτεια τη σκυτάλη της Running Out of Time. Για εμάς στην ΕΕΠΦ, πρωτεργάτη στην προσπάθεια δημιουργίας του Εθνικού Δρυμού τη δεκαετία του 1970 και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), είναι ιδιαίτερη τιμή να συμβαδίζουμε με ένα διαχρονικό σύμμαχο σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό αγώνα, αυτόν της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Από το 2008 μέχρι και σήμερα με τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου (ΕΔΥ), ύστερα από πρόταση της ΕΠΠ, έχει συσταθεί στις Πρέσπες ένα μοντέλο συνεργασίας φορέων, δημόσιων και μη, και της τοπικής κοινωνίας με στόχο την άμεση εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση δράσεων. Η ΕΔΥ ως ολιστικό σχήμα αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας που έχει αποδειχθεί καταλυτικό για την αποτελεσματική διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής των Πρεσπών. Με την επέκταση της συνεργασίας σε τριεθνές επίπεδο, η Πρέσπα αναδεικνύεται ως πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Στην Πρέσπα διαμορφώνεται στην πράξη η νέα Ηθική που καλείται να υιοθετήσει ο σύγχρονος άνθρωπος, στοχεύοντας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με βάση τον σεβασμό του για τη φύση.”

 

Δείτε ΕΔΩ το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, για την ανάγκη μιας ουσιαστικής κλιματικής εκπαίδευσης.

 

Το μήνυμα της Σκυτάλης μεταφέρει ο Λάμπρος Κραμποκούκης, εκπροσωπώντας τον Αρκτούρο:

 

«Ο Αρκτούρος συμμετέχει στη Σκυταλοδρομία Running Out of Time για την κλιματική αλλαγή με σύνθημα: προστατεύουμε τη Βιοποικιλότητα. Η Βιοποικιλότητα  είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας και δυστυχώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτήν».

 

– Λάμπρος Κραμποκούκης, Συντονιστής Ερευνών Πεδίου και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου

 

 

Το ΜΗΝΥΜΑ της σκυτάλης

 

“Μέσα στη σκυτάλη βρίσκεται το μήνυμα από τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους που θα επιδοθεί στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27.

Ένα μήνυμα που απαιτεί ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα για όλους.

Ώστε όλοι μας να αποκτήσουμε τις δεξιότητες, τη γνώση και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές κοινότητες.”

 

“Ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές και να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1.50C.

Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας…

Γιατί μόνον όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.”