Η Θεατρική Ομάδα «Άλλη Πλευρά» του  Ο.Α.Π.Π.Α. Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρουσιάζει την παράσταση: “ΠΑΤΡΙΔΕΣ” των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα.

  • Διασκευή, σκηνοθεσία, φωτισμοί, σκηνικά, μουσική επιμέλεια: Τάσος Αλατζάς
  • Κοστούμια: Ομάδα «Άλλη Πλευρά»

 

Δημοτικό Θέατρο Βάρης (Άττιδος 7 & Εστίας – Βάρη), Πέμπτη 4, Παρασκευή 5  & Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, στις 21q00.

 

 

Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι συγγραφείς Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, με το έργο «Πατρίδες» προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το θέμα του μετανάστη. Όχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του.»

 

Μαζεύοντας αυθεντικό  υλικό από διάφορες πηγές στήσανε ένα έργο «ντοκουμέντο», όπου δεν γράψανε ούτε μια λέξη επινοημένη από αυτούς. Διάλεξαν αποσπάσματα από πραγματικές μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων μεταναστών από βιβλία, συνεντεύξεις και αδημοσίευτες μαρτυρίες και έστησαν μια βιογραφία.

 

«…Όλα τα ετερόκλητα κομμάτια… συνθέτουν ουσιαστικά την ιστορία ενός ανθρώπου. Του ανθρώπου που ξεριζώθηκε… Πίσω από τα μονοδιάστατα και μερικές φορές «αφελή» κείμενα των μαρτυριών αναδύεται κάτι άλλο συγκλονιστικό… Η μετανάστευση όχι σαν κοινωνικό φαινόμενο αλλά σαν υπαρξιακή εμπειρία…

Δεν είναι τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από την πατρίδα. Όσα χιλιόμετρα και να τρέξεις ποτέ δεν θα γυρίσεις στην παλιά σου γειτονιά. Το σπίτι άλλαξε. Οι γείτονες γέρασαν. Τίποτα δεν είναι ίδιο. Δεν υπάρχει επιστροφή. Γιατί δεν είναι ο χώρος που μας χωρίζει απ’ την πατρίδα αλλά ο χρόνος. Ο χρόνος μας ξενιτεύει. Και ο νόστος μένει πάντα όνειρο ανεκπλήρωτο.

Είμαστε όλοι μετέωροι σε έναν κόσμο παράλογο και ακατανόητο.

Είμαστε όλοι μετανάστες.»

 

Το έργο ΠΑΤΡΙΔΕΣ ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο την θεατρική περίοδο 2012 στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

 

Παίζουν:

Λίλη Σκούρτη

Βαγγελιώ Κονδάκη-Καραμέτου

Οδυσσέας Μανουσαρίδης

Εύη Αγγελοπούλου

Βερονίκ Ζωγράφου

Ναυσικά Καραμούζη

Κατερίνα Καραντζά

Τάνια Παπαϊωάννου

Βαρβάρα Βιτάλη

Κατερίνα Καλιμικεράκη

Κωνσταντίνος Κριεζής

Παναγιώτης Μοσχόπουλος

Ελένη Τσέρμου

Μαρία Γεώργα

Βαγγέλης Μιχάλης