Μπορεί επισήμως να έχει ανακοινωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, όμως η πανδημία του νέου κορονοϊού δείχνει για άλλη μια φορά ότι όλα μπορεί να ανατραπούν.

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και το λιανικό εμπόριο θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων, την έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών στις επτά το απόγευμα σήμερα, με τους επιδημιολόγους να κάνουν την εισήγησή τους στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε στο Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση», είπε το μέλος της επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, κι επισημαίνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ζήτημα με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

 

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», σχολίασε ο καθηγητής για την επιδημιολογική κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Πάντως, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία παρατηρείται, είναι αναμενόμενη, όπως είπε, λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Επικουρικά στην εξάπλωση της πανδημίας λειτουργεί και ο χειμώνας, ο οποίος δημιουργεί εκτός των άλλων συνθήκες συγχρωτισμού. «Η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά ούτε και δραματική», εξήγησε.

Αποφασιστικής σημασίας για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, θα είναι τόσο τα κρούσματα που θα καταγραφούν σήμερα και αύριο, όσο και η εικόνα που θα έχουν για την πορεία των μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των ύποπτων δειγμάτων που έχουν συγκεντρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 200.

Εκτός συζήτησης η εστίαση

Τα δεδομένα αυτά καθυστερούν τη συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης η οποία πάει πίσω. Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτήν την καθυστέρηση συντελεί και η επιβράδυνση του εμβολιασμού, η οποία πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα. «Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εστίαση. Το φως στην άκρη του τούνελ πάει προς τα πίσω», σημείωσε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές, αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται. Οι μεταλλάξεις βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους παραμένουν τα ίδια. Χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχουν σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. «Να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε ο κ. Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού.

Αχ. Γκίκας: Πιθανόν στο «κόκκινο» σήμερα η Αττική

«Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» δήλωσε στο OPEN, ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον νέο κορονοϊό, εκτιμώντας πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα», καθώς το λεκανοπέδιο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Έκανε μάλιστα λόγο για βιασύνη στην απόφαση να ανακοινωθεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου.

 

see more