Mάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου
Υλικά
200 γρ σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο
1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κύβο λαχανικών
1 κ σ χυμό λεμονιού
1/3 φλ τσ ρύζι γλασέ
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φετάκια λεμονιού για το γαρνίρισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον ξαλμυρίζετε από το προηγούμενο βράδυ, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό του.
2. Πλένετε και καθαρίζετε τα μυρωδικά, το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Βράζετε το σπανάκι, το στραγγίζετε και το στίβετε καλά. Τα ψιλοκόβετε όλα, εκτός από τα κρεμμυδάκια και ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά.
3. Κόβετε σε ροδέλες τις πατάτες, τις στρώνετε σε πλατιά κατσαρόλα και τις αλατίζετε ελαφρά. Ακουμπάτε τον μπακαλιάρο επάνω στις πατάτες και πασπαλίζετε με τον άνηθο και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τον χυμό της ντομάτας, τον κύβο των λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και ένα ποτήρι νερό.
4. Αφήνετε το φαγητό να βράσει 45′ σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ανοίγετε το καπάκι και προσθέτετε το ρύζι και το σπανάκι. Αν χρειαστεί ρίχνετε ακόμη λίγο νερό και δοκιμάζετε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, γαρνίροντας με φετάκια λεμονιού.
Ευχαριστούμε την chef για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.

Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.
Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:
follow us on twitter