Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου

||Επιμέλεια: NADINE ||

“Σάββατο κι απόβραδο και ασετυλίνη
στην Αριστοτέλους που γερνάς.
Εβγαζα απ τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι
σου΄ ριχνα στα μάτια να πονάς.”

 

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου του 1935, γεννήθηκε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (και γιορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου).

Από γονείς πρόσφυγες, από την Προύσσα ο πατέρας του και από τη Ρωσία, η μητέρα του. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 συνεργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Βιβλία που έχει γράψει:
«Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ»,« Οι παλιοί συμμαθητές»,«Ζω από περιέργεια», «Όλα είναι ένα ψέμα», «Μάνος Λοΐζος», «Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης», «Είναι γλεντζές, πίνει γάλα», «Δώδεκα πόντους και μισό», «Να συλληφθεί το ντουμάνι», « Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια» καθώς και την μεταγραφή «Άσμα ασμάτων». Είναι παντρεμένος με την σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου και έχει γράψει μαζί της τα θεατρικά έργα «Εν βρασμώ ψυχής» και «Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας» (σάτιρα). Έχει γράψει και παρουσιάσει αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές και συνεργάστηκε ως στιχουργός σε δεκάδες ταινίες και musical. Ανάμεσά τους: «Γλυκιά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη, « Εύθυμη χήρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Άννυ», «Ο Δρόμος» και πολλά άλλα. Κυκλοφορούν τρία βιβλία με τραγούδια του: «Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους», «Εκατό ανέκδοτα τραγούδια» και «Τα τραγούδια μου». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος.
Έχει γράψει  1200 περίπου τραγούδια με τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει μεταφράσει ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Πάμπλο Νερούδα και του Ναζίμ Χικμέτ. Ο δίσκος του «Ο Δρόμος», με αντίτυπα άνω του 1.000.000, κατέχει το ελληνικό ρεκόρ πωλήσεων. Έχει δύο παιδιά, τον Νότη (δημοσιογράφο) και την Υακίνθη (ηθοποιό) και δύο εγγόνια, την Μαρία-Νεφέλη και τον Λευτέρη. Είναι γνωστός οπαδός της ΑΕΚ.

“Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει
η ζωή μας χάθηκε.
Τα παιδιά γινήκαν γέροι
κι η χαρά μαράθηκε.”


Με αφορμή τα γενέθλιά του ας θυμηθούμε μερικές από τις διαχρονικές επιτυχίες του:

 Άπονη ζωή

μας πέταξες στου δρόμου την άκρη
μας αδίκησες
ούτε μια στιγμή
δεν ήρθες να μας διώξεις το δάκρυ
μας κυνήγησες
το κρίμα μας βαρύ
μας γέννησες φτωχούς
με την καρδιά πικρή
γεμάτη στεναγμούς

Η ζωή κυλά γύρω μας μοιράζοντας μικρά κομμάτια χαράς και λύπης σταγόνες ευτυχίας ανάκατες με δυστυχία. Μαθήματα για όλους με γεύση άλλοτε γλυκιά κι άλλοτε πικρή. Η ζωή κυλά αδιάφορη κι εμείς εστιάζουμε το βλέμμα στα χέρια της και στα δώρα που φέρνει δίχως να αγγίξουμε ούτε μια στιγμή την ίδια. Η ζωή είναι το δώρο και όχι το σκηνικό που εκείνη κουβαλά…

 

Όταν βλέπετε να κλαίω
κάπου μέσα μου πονεί
πληγωμένο αηδονάκι
που του πήραν τη φωνή

 

Άχου καρδούλα μου φυλακισμένη
δε βγαίνει ο ήλιος που καρτεράς
μόνο ο ντελάλης της αγοράς
σε ξεκουφαίνει σε ξεκουφαίνει
άχου καρδούλα μου …