Ο Watsa, τα δισ. του Αμπου Ντάμπι στις Φλέβες και το ….Ελληνικό

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το newmoney.gr/

Ηταν πρίν από ένα χρόνο ακριβώς, τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε το ισχυρό ενδιαφέρον κεφαλαίων από το Αμπου Ντάμπι για την αξιοποίηση της νησίδας ”Φλέβες”, εκεί όπου συνήθως ασκούνται οι επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε η πρόταση από το Αμπου Ντάμπι έκανε λόγο για επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ με 100 εκατ. ευρώ (!) ετήσιο ενοίκιο.

Ένα χρόνο μετά, οι διαρροές από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας επανέρχονται- αυτή τη φορά με ενοίκιο 50 εκατ. ευρώ το χρόνο- και μάλιστα με επιπλέον ενδιαφερόμενους ηχηρά επενδυτικά ονόματα όπως αυτά του Prem Watsa της Fairfax, από τους ελάχιστους επενδυτές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και Ελλήνων μεγαλοεπενδυτών, οι οποίοι, όπως λέγεται, διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους Αραβες.

Επιπλέον, λόγω και της μετοχικής σχέσης της Fairfax, στο ”παιχνίδι” της φημολογίας μπλέκεται και η εισηγμένη Grivalia, η οποία, ως γνωστόν, πραγματοποιεί ”άνοιγμα” στον τουρισμό μέσω της συνδεδεμένης Grivalia Hospitality.

Αυτό που εντέχνως παραλείπεται από τους αρμοδίους του ΥΠΕΘΑ είναι κάποιες …μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να πάρουν πολλά χρόνια μέχρι να διευθετηθούν κρίνοντας από την περίπτωση της (μικρής σε σύγκριση με το τουριστικό project των Φλεβών) επένδυσης της Κασσιώπης στην Κέρκυρα και πολύ περισσότερο από την περίπτωση του Ελληνικού και της Lamda Development, η οποία μάλιστα είναι και στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Στην περίπτωση της Κασσιώπης, που πρωτοξεκίνησε ως project το 2012 κι ακόμη δεν έχουν μπεί οι μπουλντόζες για το τουριστικό έργο των 120 εκατ. ευρώ από την αμερικανική NCH Capital, πέραν των δικαστικών προσφυγών, είναι γνωστή η εμπλοκή και οι καθυστερήσεις ετών για την επένδυση και οι αντιδράσεις φορέων που έθεταν θέμα εθνικής ασφάλειας για τη μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού από το επίμαχο ακίνητο.

Στη δε περίπτωση του Ελληνικού, για την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε- θεωρητικά- να …τρέχει και να μήν φτάνει, τα δασικά ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί εδώ και μήνες από το Δασαρχείο Πειραιά, βρίσκονται ακόμη σε αναμονή και μάλιστα πλέον αγγίζουν τα όρια του …σουρεαλιστικού αν ληφθούν υπόψη και οι νέες καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των πασχαλινών αδειών στο Δασαρχείο… Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές και συνέταιροι της Lamda για την επένδυση των 8 δισ. του Ελληνικού δείχνουν αξιοσημείωτη υπομονή (παρά τη φημολογία περί του αντιθέτου). Επιπλέον, στην …ουρά για το καζίνο στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του αεροδρομίου, για το οποίο επίσης εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας από την ελληνική κυβέρνηση, ακούγεται ότι βρίσκονται γνωστά, διεθνή ονόματα του κλάδου, όπως π.χ. η Caesar’s Entertainment κ.α., που, όπως λέγεται, έχουν χτυπήσει την πόρτα της κυβέρνησης.

Για την περίπτωση των Φλεβών, της νησίδας του Αργοσαρωνικού ακριβώς απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης που ανήκει στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελεί ”ενεργό ναυτικό οχυρό”, είναι ευνόητο ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διαδικασίες, αποχαρακτηρισμούς, νέο ρυθμιστικό, προσφυγές και αντιδράσεις περί ”εθνικής ασφάλειας”. Αν ληφθούν δε υπόψη και οι προτάσεις των επενδυτών που κάνουν λόγο ακόμη και για υποθαλάσσιο πάρκο με …ντεκόρ από ρέπλικες αρχαίων και βυθισμένου πλοίου οι εγκρίσεις για τα έργα των δισ. ευρώ στο νησάκι στα βόρεια του Σαρωνικού κόλπου είναι σίγουρο ότι θα πάρουν από …δεκαετία και πάνω.