ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ… Πρεμιέρα για 5η φορά στην ιστορία του ο παλιός θεσμός… Επιστρέφει στα λημέρια του ο «αστυνομικός της γειτονιάς»!

Police-Voice: Ο αρχικός εμπνευστής του και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης θεωρεί ότι πλέον έχει την «πολιτική και θεσμική ισχύ» να προχωρήσει στη σωστή εφαρμογή του, προκειμένου να διαρκέσει περισσότερο από τους χρόνους εξαγγελίας εφαρμογής και εγκαινίων του!

Χαλάνδρι, Καλλιθέα, Τούμπα, Τριανδρία και Εύοσμο

Από νωρίς σήμερα, υπό το φως των προβολέων των τηλεοπτικών καμερών πρωινών ενημερωτικών εκπομπών και φωτογραφικών φακών, θα κάνουν την εμφάνισή τους 12 αστυνομικοί στο Δήμο Χαλανδρίου, άλλοι 12 σε αυτόν της Καλλιθέας και από 10 στους Δήμους Τούμπας-Τριανδρίας και Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Στην 1η εμφάνισή τους, το 2003, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έξω από το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, είχαν εγκαινιάσει το θεσμό, που απαριθμούσε 354 αστυνομικούς της γειτονιάς σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια ατόνησε, υπολειτούργησε, το 2010 συμμετείχαν 118 αστυνομικοί σε αυτόν, σε άλλα «εγκαίνια», ενώ ακόμη και σήμερα κάποιοι αστυνομικοί ανήκουν οργανικά σε αυτόν τον θεσμό αλλά απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες των αστυνομικών τμημάτων. Η σημερινή πολιτική ηγεσία ευελπιστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα στελεχώσει τον θεσμό να φθάσει τους 400, σταδιακά.
Αστυνομικοί χωρίς γειτονιά
Οι περισσότεροι από εκείνους που εξήγγειλαν τον πετυχημένο καθ’ ομολογία αστυνομικό θεσμό, επεδίωκαν την ύπαρξη ενός αστυνομικού-«ειρηνοποιού», παράγοντα επίλυσης προβλημάτων της γειτονιάς, με κοινωνικό πρόσωπο που ο πολίτης θα τον ήξερε με το «μικρό όνομά» του.
 Δυστυχώς στην πράξη έσβηνε όταν έπεφταν τα φώτα της δημοσιότητας και τελείωναν οι… προεκλογικές εξαγγελίες εφαρμογής του. Ακόμη και ο βασικός εισηγητής του, ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Πανούσης, έχει ξεχάσει πόσες φορές έδωσε τις επισημάνσεις του σε αρμόδιους υπουργούς, και παραδέχεται ότι ο νόμος χανόταν στην πορεία.
Τον Μάρτιο του 2003, 35 αστυνομικά τμήματα της Αττικής και 2 της Θεσσαλονίκης διέθεταν «Αστυνομικό της Γειτονιάς». Τα θετικά αποτελέσματα προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού στην πολιτική ηγεσία. Για τον λόγο αυτόν, τον Ιούνιο του 2003, ο κ. Σημίτης είχε δώσει συγχαρητήρια και δεσμευόταν για επέκταση του. Μάλιστα, είχαν έρθει και αστυνομικοί από την Κύπρο για να «μαθητεύσουν» δίπλα στους Έλληνες συναδέλφους τους, ώστε να εφαρμόσουν τον θεσμό στην Κύπρο.
 Στην Ελλάδα ο θεσμός διαλυόταν, ενώ στην Κύπρο εφαρμόζεται από τότε με 74 αστυνομικούς της γειτονιάς σε 115 δήμους με 630.000 κατοίκους. Το 2004, οι δηλώσεις περί «κατάληψης» του θεσμού σε όλη τη χώρα, έπεσαν στο κενό καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας μετέτρεψαν στους αστυνομικούς της γειτονιάς σε… φύλακες «υψηλών» στόχων και μετά το τέλος τους έγιναν «αόρατοι».
Το παρελθόν του «αστυνομικού της γειτονιάς»
Το όνομα του θεσμού ακούστηκε και πάλι το 2006 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος τον επανέφερε, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την διαρκώς αυξανόμενη μικροεγκληματικότητα στην Αττική.
Μετά από λίγο καιρό εξαφανίστηκε και πάλι, όταν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί της γειτονιάς είναι… πολυτέλεια και σπατάλη δυνάμεων για τα επιβαρυμένα και «αποψιλωμένα» αστυνομικά τμήματα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και το 2010, στη δεύτερη θητεία του στο ίδιο υπουργείο, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επαναφέρει τον θεσμό. Ακολούθησε και σωρεία ανακοινώσεων για την θετική πορεία του, με 540 επεμβάσεις, 214 μηνύσεις.
Πέντε μήνες έφθαναν για να ρίξει και πάλι ρολά. Το 2012 εξήγγειλε ότι θα τον επαναφέρει και ο Νίκος Δένδιας, ευτυχώς χωρίς «φανφάρες» καθώς ο αστυνομικός της γειτονιάς συνέχισε να υπολειτουργεί.
Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς, θα έχουν δικό τους διακριτικό σήμα και υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και θα εφαρμόζουν μία σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης. Ο κ. Πανούσης δεσμεύεται ότι αυτή τη φορά ο θεσμός έρχεται για να μείνει…
GLYFADA METROPOLITANS