Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Πάσχα Ειρήνης, Αγάπης και Αλληλεγγύης

red eggΑνταλλάσσουμε ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση ξέροντας ότι δεν θα είναι για όλους. Το ξέρουμε καλά αυτό μέσα μας, βαθιά στην ψυχή μας αλλά το λέμε τις περισσότερες φορές από συνήθεια και κάποιες λίγες από μια ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, κάτι μικρό έστω. Πως να το πιστέψεις όμως αυτό μ’ ένα πόλεμο που συνεχίζεται, με 5 εκατ. ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους;  Με αίμα, πόνο, δάκρυα, ξεριζωμό; Πως να το πιστέψεις αυτό με πρόσφυγες εγκλωβισμένους στον Έβρο; Πως να το πιστέψεις αυτό όταν υπάρχουν δίπλα σου άστεγοι όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που το τραπέζι τους είναι άδειο; Μόνο αν γίνουν οι ευχές μας καθημερινή πράξη και αγώνας, αν γίνουν κραυγή και διαμαρτυρία μπορεί να έρθει η πραγματική Ανάσταση, η Αγάπη και η Ειρήνη.

 

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 5.010.971, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης. (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Έβρο

Εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες στον Έβρο παραμένουν εδώ και μέρες δύο ομάδες Σύρων προσφύγων σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Η αδράνεια των ελληνικών αρχών έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, που υποχρεώνει την Ελλάδα να τους παρέχει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πρόσφυγες της μίας ομάδας μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΠ, η ομάδα αποτελείται από 46 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι. Η οργάνωση ζήτησε τη Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διάσωσή τους, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου. (Πηγή: Εφ. Συν Δημήτρης Αγγελίδης)

 

Φρένο ΣτΕ για δόμηση στο Μάτι

«Κόκκινες κάρτες» για τη δόμηση στα ρέματα και τις δασικές εκτάσεις στο Μάτι βγάζει στην κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δυόμισι χρόνια μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι η πολεοδομική ανασυγκρότηση στις πυρόπληκτες περιοχές θα προχωρήσει τάχιστα, το ΣτΕ ζητά πλήθος διορθώσεων στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ανατέθηκε από την κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές και πρέπει τώρα να λάβει την οριστική μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά διατυπώνει τόσες παρατηρήσεις και ζητά διορθώσεις που αφορούν πολύ βασικά στοιχεία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και οδηγούν ουσιαστικά σε ριζικές αναδιατυπώσεις. Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο του 2019, ο πρωθυπουργός στη Βουλή υποσχόταν ολοκλήρωση των διαδικασιών ώς τον Ιούλιο του 2020, αναθέτοντας την εκπόνηση του ΕΠΣ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τρόπους που επικρίθηκαν εκτενώς. Το ΕΠΣ παρουσιάστηκε όντως το καλοκαίρι του 2020 και η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο τότε υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου πήγαν αυτοπροσώπως στο Μάτι και μίλησαν με ντόπιους. Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κατεδαφίσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κτίσματα που είναι αυθαίρετα και ειδικά όσα βρίσκονται σε ρέματα και δασικές εκτάσεις. Χαρακτηριστικές, δε, ήταν οι διατυπώσεις ότι θα γίνουν μόνον «οι απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις». Είχε μάλιστα τότε αναφερθεί ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 339 μάντρες, ενώ, χωρίς αυτά τα τεχνικά έργα που αφορούν τη διάνοιξη των οκτώ ρεμάτων της περιοχής, θα γκρεμίζονταν 340 κτίσματα και 440 μάντρες. (Πηγή: Εφ. Συν Άρης Χατζηγεωργίου)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.