Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Ίσα δικαιώματα για όλους;

Δυστυχώς η απάντηση είναι εύκολη και φυσικά αρνητική. Το ερώτημα αυτό μπαίνει καθημερινά από δεκάδες ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν την απαξίωση του κράτους, την αδιαφορία των συμπολιτών μας που κλείνουν τα πεζοδρόμια και πολλά άλλα. Το γεγονός όμως που προκάλεσε τον θυμό και την οργή πολλών ανθρώπων ήταν η σκηνή που διαδραματίστηκε στην Κρήτη, όταν σε εγκαίνια που έγιναν σε αθλητικό χώρο δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει μια ράμπα για να ανεβεί στην εξέδρα κι ένας συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα. Αυτός ήταν ο πρόεδρος  της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Καπελλάκης. Παρά τη συγνώμη του υπουργού Αθλητισμού το «φάουλ» που έγινε σηκώνει κόκκινη κάρτα. Γιατί δυστυχώς επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά με ευθύνη του κράτους σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

 

Σήμα κινδύνου από τον Υμηττό

Δέκα δήμαρχοι της Αττικής ζητούν από την Πολιτεία να συνδράμει με δομές, πόρους και προσωπικό την προσπάθεια του Συνδέσμου τους για την προστασία του βουνού από τις φωτιές. Ακόμη ένα «SOS» εκπέμπει ο Υμηττός, για να μη γίνει Βόρεια Εύβοια! Έτσι, συνοπτικά, θα μπορούσε να περιγραφεί η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυναν, εν όψει ενός «σκληρού καλοκαιριού», 10 δήμαρχοι – μέλη του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) για την προστασία του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου του Λεκανοπεδίου, γύρω από τον οποίο κατοικεί «περίπου 1,5 εκατ. πληθυσμός, δηλαδή το 10% της χώρας», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου (και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης), Γ. Κωνσταντάτος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. (Πηγή: Εφ. Συν. Στέργιος Ζαμπάκας)

 

Διαμαρτυρίες δημάρχων

Αν και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν είχε διάθεση καταγγελίας της κυβέρνησης, οι διαμαρτυρίες ήταν πέρα από εμφανείς. Οι δήμαρχοι αφενός αναγνώρισαν ότι με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν καλύτεροι ρυθμοί σε προληπτικές δράσεις (π.χ. καθαρισμούς) προστασίας του Υμηττού, αφετέρου ότι συγκριτικά με πέρυσι δόθηκε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, συγκεκριμένα 5,5 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έναντι 400.000 ευρώ πέρυσι. Εκκρεμούν, ωστόσο, όπως ειπώθηκε, εγκρίσεις πόρων 13 εκατ. ευρώ για την προστασία του Υμηττού από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι δεν φαίνονται ευχαριστημένοι από την κυβερνητική ανταπόκριση, όπως μαρτυρά η πρόθεσή τους να θέσουν τα αιτήματά τους σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και να επαναλάβουν ένα ακόμη φόρουμ του ΣΠΑΥ, όπου θα επαναδιατυπώσουν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, το χθεσινό διπλό μέτωπο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική (ξέσπασε μια πυρκαγιά σε οικοπεδικό χώρο στη Βούλα και αργότερα μια δεύτερη, στα όρια του οικιστικού ιστού της Γλυφάδας) επιβεβαίωσε τους κινδύνους που εγκυμονούν το φετινό καλοκαίρι.

 

Το Athens Pride επέστρεψε «άνευ όρων»

Το Athens Pride 2022, με κεντρικό σύνθημα το «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ», επέστρεψε στους δρόμους της Αθήνας το  Σάββατο 18 Ιουνίου 2022. Η πλατεία Συντάγματος φιλοξένησε τα περίπτερα των ομάδων και των οργανώσεων και  ακολουθείσαι η παρέλαση/πορεία υπερηφάνειας στους δρόμους του κέντρου. Το παρών στους χώρους του Pride έδωσαν πολιτικές οργανώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών

 

«Αφήστε ήσυχο» το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίζετε ότι ο ποταμός Κηφισός διαθέτει ακόμη ένα τμήμα του σε φυσική κατάσταση, από τον Κόκκινο Μύλο έως την Αττική οδό, μήκους 2,15 χιλιομέτρων. Πόσο μάλλον ότι η πολιτεία σχεδιάζει την καταστροφή αυτού του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού, μετατρέποντάς το σε τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων, παρ’ όλο που προστατεύεται από το Π.Δ. «Καθορισμός ζώνης προστασίας του Κηφισού ποταμού και των παραχειμάρρων» (ΦΕΚ 632/Δ/27-6-1994).«Με τα έργα που σχεδιάζονται κινδυνεύει να χαθεί ένα φυσικό, πανέμορφο οικοσύστημα της αττικής γης σε έναν ιστορικό ποταμό. Ο σχεδιασμός γίνεται πάνω στις ίδιες λογικές που μέχρι σήμερα έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του σε ένα υπόγειο κανάλι κάτω από την εθνική οδό, αφαιρώντας έτσι από τις ερχόμενες γενιές τη δυνατότητα να γνωρίσουν διά ζώσης ένα ιστορικό πανέμορφο ποτάμι και να μην το γνωρίζουν ως ονομασία ενός εθνικού δρόμου ταχείας κυκλοφορίας», επισημαίνει ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων ΡΟΗ. (Πηγή: Εφ. Συν Τάσος Σαραντής)

 

1o βραβείο στο Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό στο 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία Project στον Διαγωνισμό που προκηρύχτηκε στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν-Παρόν και Μέλλον”. Οι μαθητές της Α Γυμνασίου με την καθοδήγηση της υπεύθυνης Φιλολόγου κας Παναγιώτας Σουρίδη δημιούργησαν το επιτραπέζιο παιχνίδι “Γλώσσα Μητέρα: Ποντιακή Διάλεκτος”, επιδιώκοντας τη διάχυση των γνώσεων και των εμπειριών τους από την αλληλεπίδραση με το μεγαλείο του ποντιακού ελληνισμού. Το Project αποτελεί το 2ο μέρος του Προγράμματος “Γλώσσα Μητέρα” που υλοποιείται στο 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, καθώς και κατά την περσινή χρονιά η συνεργατική δημιουργία των μαθητών Α΄ Γυμνασίου με θέμα την Κυπριακή Διάλεκτο απέσπασε πάλι το 1ο βραβείο στον ανάλογο Διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας “Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”. Η φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναφορικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό έγινε στις 19/5/2022, Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη σχολική μας κοινότητα. (Πηγή: Γλυφάδα Metropolitans)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.