Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Καλοκαιράκι με δειλά-δειλά βήματα

Σε λίγες μέρες μπαίνει ο Ιούνιος. Καλοκαιράκι με δειλά-δειλά βήματα. Μετά από διάστημα πολλών μηνών ξεκινούν οι ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας για τα οποία έχουν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις οι επαγγελματίες του κλάδου. Η φωτιά στα Γεράνεια έκαψε γύρω στα 70.000 στρέμματα σύμφωνα με τους ειδικούς. Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των Γερανείων και να υπάρξει ολοκληρωτική αποζημίωση των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ήταν η πρόταση της Δύναμης Ζωής η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού ακόμη. Άραγε τι θα επακολουθήσει; Κανείς δεν ξέρει. Η «ζωή» συνεχίζεται και η έκπληξη ήρθε από την  ισραηλινή εφημερίδα Haaretz που προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως με την απόφασή της να αφιερώσει το  πρωτοσέλιδο στα 67 νεκρά παιδιά της Γάζας, βάζοντας  τις φωτογραφίες τους στο εξώφυλλό της. Έτσι για να μην ξεχνάμε ακόμη και το καλοκαίρι.

 

Δικαστική μάχη για 7 ιστορικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής

Μια πολύ σημαντική δικαστική μάχη απέναντι στην Ελληνικό Α.Ε. έδωσε χθες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής (ΠΟΛΚΕΟΑ) για να μπορέσει να διασώσει την πολιτισμική κληρονομιά της Ολυμπιακής Αεροπορίας και να δημιουργηθεί το πρώτο Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Σε μια μικρή δικαστική αίθουσα, που από νωρίς είχε γεμίσει από πρώην εργαζόμενους της Ολυμπιακής, η Ελληνικό Α.Ε. είχε στο πλευρό της τους δικηγόρους του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου, που έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «σκουπίδια» επτά μη πλόιμα αεροσκάφη …. που ανήκουν στο ΠΟΛΚΕΟΑ και προορίζονται για το μουσείο μαζί με άλλα 23.000 εκθέματα. Τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι τα μόνα που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου και γι’ αυτό αρχικά η Ελληνικό Α.Ε. ζητούσε να πλειστηριαστούν μαζί με τα υπόλοιπα κινητά αντικείμενα (αεροπορικά καθίσματα, λυόμενη κατασκευή όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.). Χθες όμως, με την έναρξη της δίκης, η εταιρεία περιόρισε το αίτημά της μόνο στα επτά αεροσκάφη και ζήτησε «τον ορισμό της συντομότερης ημερομηνίας για τον πλειστηριασμό τους» επιχειρηματολογώντας ότι «αυτή είναι η τελευταία εκκρεμότητα για να περάσουν οι μετοχές της Ελληνικόν Α.Ε. στον επενδυτή, που είναι προγραμματισμένο για τις 30 Ιουνίου αλλά εκκρεμεί αυτό το αγκάθι». (Πηγή Εφ. Συν Γιώτα Τέσση)

 

Το Ασκληπιείο Βούλας ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ σε ιδιώτες

«…Το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας από καιρό βρισκόταν στο στόχαστρο οικονομικών συμφερόντων λόγω θέσης και έκτασης των εγκαταστάσεών του. Η κυνικότητα όμως των κυβερνώντων εν μέσω πανδημίας να αναζητούν την ιδιωτικοποίησή του αποτελεί προσβολή και απαξίωση της ζωής των πολιτών. Η καταγγελία των εργαζομένων του Ασκληπιείου ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση προβαίνει σε ενέργειες διαφήμισης του χώρου του νοσοκομείου σε ξένους «επενδυτές» προκαλεί δικαίως την αντίδραση των πολιτών που καλύπτονται υγειονομικά από το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής. Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε και πάλι στο πλάι των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν την μάχη για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους του Γ.Ν. Ασκληπιείου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο…» (Πηγή: Ανατροπή στη Γλυφάδα)

 

Κάηκαν 70.000 στρέμματα δάσους

Η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου σηματοδοτείται δυστυχώς από τη δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Όπως προκύπτει από τις νεότερες χαρτογραφικές απεικονίσεις του Emergency Mapping Service της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus η πυρκαγιά έκαψε περίπου 70.000 στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων και αγροτικών καλλιεργειών. Αρκετές από τις εκτάσεις αυτές ανήκουν σε δύο προστατευόμενες περιοχές, την περιοχή Natura GR2530005 «Γεράνεια Όρη» και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων». Από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι έχει επηρεαστεί κυρίως το ώριμο δάσος χαλεπίου πεύκης και η μακία βλάστηση, τύποι βλάστησης που είναι προσαρμοσμένοι στη φωτιά και έχουν φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης. Ως προς την πανίδα, πυρκαγιές που συμβαίνουν νωρίς το καλοκαίρι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και κυρίως στους νεοσσούς που βρίσκονται ακόμα στις φωλιές τους. (Πηγή WWF)

 

 Η επόμενη μέρα στα Γεράνεια 

Το κρίσιμο στοιχείο για την επόμενη μέρα στα Γεράνεια όρη είναι η άμεση ενίσχυση με οικονομικούς πόρους και προσωπικό, των τοπικών δασικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσουν στα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα για την συγκράτηση του εδάφους και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Το έδαφος είναι αυτή την στιγμή ο σημαντικότερος φυσικός πόρος που θα εξασφαλίσει και τη μελλοντική φυσική αναγέννηση του δάσους. Τι χρειάζεται να γίνει:

  1. Άμεση κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων βάσει της δασικής νομοθεσίας
  2. Μελέτη αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών έργων
  3. Μελέτη αναδάσωσης (μόνο για τα τμήματα που δεν αναμένεται φυσική αναγέννηση)
  4. Άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση με προσωπικό των Δασαρχείων Κορίνθου και Μεγάρων που θα φέρουν και το βάρος της μεταπυρικής αποκατάστασης. (Πηγή WWF)

 

Να κηρυχτεί αναδασωτέα η περιοχή των Γερανείων

Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των Γερανείων και να υπάρξει ολοκληρωτική αποζημίωση των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ήταν η πρόταση της Δύναμης Ζωής η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην εκτός ημερήσιας συζήτηση που προκάλεσε η παράταξη, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η πρόταση εμπλουτίστηκε από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, με την πρόβλεψη για «θωράκιση με αντιπλημμυρικά έργα των όμορων κατοικημένων περιοχών από πιθανές επιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων την χειμερινή περίοδο». (Πηγή Εφ. Συν)

 

Τα νεκρά παιδιά της Γάζας: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Haaretz

Ύστατος φόρος τιμής στα 67 παιδιά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά το πρόσφατο αιματοκύλισμα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως με την απόφασή της να αφιερώσει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στα 67 νεκρά παιδιά της Γάζας, βάζοντας  τις φωτογραφίες τους στο εξώφυλλό της.

 

 

Το κείμενο που συνοδεύει την συγκλονιστική αυτή εικόνα αναφέρει: 67 παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας κατά την πρόσφατη κλιμάκωση. Αυτό είναι το τίμημα του πολέμου». Η ισραηλινή εφημερίδα έχει κρατήσει μετριοπαθή στάση αναφορικά με την επιθετική πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, στηλιτεύοντας ουκ ολίγες φορές τις βίαιες και αυταρχικές μεθόδους του κράτους. ». (Πηγή Εφ. Συν)

 

545 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας). Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Γλυφάδα έχει τρεις ακτές με Γαλάζια Σημαία σε σύνολο 12 στην Περιφέρεια Αττικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. (Πηγή: ΕΕΠΦ)

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter