Ο πόλεμος συνεχίζεται, η προσφυγική κρίση μεγαλώνει

Φτάσαμε στη 17η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ στοίχημα παραμένει η προστασία των εκατομμυρίων αμάχων και των προσφύγων. Χωρίς αποτέλεσμα οι έως σήμερα διπλωματικές κινήσεις. Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Πάνω από δύο εκατ. οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για προσφυγικό κύμα που θα αγγίξει μεγέθη έως και 4 εκατομμυρίων ατόμων φαίνεται να γίνονται όλο και πιο πραγματικά μέρα με τη μέρα, με τις εικόνες χιλιάδων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να στήνονται σε ουρές εκατοντάδων μέτρων στα ουκρανικά σύνορα προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και τρένα. (Πηγή: Εφ. Συν.)

 

«Ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ναρκοθετημένοι;

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί (12/3) ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χαρκίβ. Ο ρωσικός στρατός προχωρεί σε αναδιάταξη των δυνάμεών του και αναλυτές εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο. Παράλληλα βομβαρδίζει ανελέητα το Χάρκοβο. Στη μάχη θα μπουν και 16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή με εντολή Πούτιν, ο οποίος πάντως κάνει λόγο για «θετικά σημάδια στις συνομιλίες».  Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο  Τζο Μπάιντεν ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Στο ζήτημα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», η Ρωσία λέει ότι θα ανοίγει καθημερινά τέτοιους διαδρόμους προς τη δική της επικράτεια, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις αν υπάρχει συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο είναι συχνές οι καταγγελίες ότι αυτοί οι διάδρομοι είναι ναρκοθετημένοι ή δέχονται επιθέσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί το προσωπικό της υπηρεσίας ασφαλείας για να οδηγεί φορτηγά βοήθειας και να κατασκοπεύει τις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις. (Πηγή: Left.gr)

 

Ευρώπη και πρόσφυγες: «Λευκοί να ‘ναι…»

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να προβλέπει ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να εξωραΐσουν το προφίλ τους, δείχνοντας ότι στέκονται αλληλέγγυες στους πρόσφυγες. Και η αλήθεια είναι ότι μια σειρά από χώρες έδειξαν αξιοσημείωτα αντανακλαστικά, προσφέροντας άμεσα στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άδειες διαμονής και εργασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Όμως η στάση τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση τους απέναντι σε πρόσφυγες από άλλες εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, αλλά ακόμα και με τη στάση τους απέναντι σε όσους επιχειρούν να φύγουν από την Ουκρανία χωρίς να πληρούν το «ιδανικό» του λευκού γαλανομάτη Ευρωπαίου. Ο διαχωρισμός δεν γίνεται μονάχα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από την ίδια την Ουκρανία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο με ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία να δέχονται διαφορετική μεταχείριση από τους λευκούς Ουκρανούς, έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου από την αρχή του πολέμου. «Μας σταμάτησαν στα σύνορα και δήλωσαν “οι μαύροι δεν επιτρέπονται”», είπε σε ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού France24 o Μουσταφά Μπαγκί Συλά από τη Γουινέα, που διέφυγε από την ουκρανική πόλη Χάρκιβ.«Δεν επιτρέπουν Αφρικανούς. Άνθρωποι με σκούρο δέρμα και χωρίς Ευρωπαϊκό διαβατήριο δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα. Μας σπρώχνουν πίσω μόνο και μόνο επειδή είμαστε μαύροι. Κι όμως είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα. Δεν θα έπρεπε να κάνουν διακρίσεις εναντίον μας λόγω του χρώματος του δέρματός μας», ήταν τα λόγια του Μάικλ, φοιτητή από τη Νιγηρία. (Πηγή: info-war. Ανδρέας Κοσιάρης)

 

Κρύο χιούμορ μέσα στη φτώχεια και στην παγωνιά

Μέσα στο κρύο και στο χιόνι ψάχνουμε τις συμβουλές κάποιου υπουργείου για το πώς να ζεσταθούμε στο σπίτι μας χωρίς να ανάψουμε σόμπα και καλοριφέρ. Την Τετάρτη το βράδυ έφυγα αργά από την εφημερίδα. Κάτι η ώρα, κάτι η κούραση, κάτι το κρύο, είπα να χαρίσω στον εαυτό μου την πολυτέλεια ενός ταξί. Να βάλω και εγώ λίγη εκπληκτική ποιότητα στη ζωή μου. Στα μισά της διαδρομής, ο οδηγός μού ζήτησε να του δώσω τρία λεπτά να βάλει πετρέλαιο στο ταξί. Μπροστά στο βενζινάδικο άκουσα μια πνιχτή βλαστήμια πίσω από τη μάσκα του για την τιμή του λίτρου, που από το μεσημέρι ως το βράδυ είχε τσιμπήσει άλλα δέκα λεπτά του ευρώ. Δέκα ευρώ πετρέλαιο έβαλε όλα κι όλα και συνεχίσαμε τη διαδρομή μέσα στα νεύρα και στην απελπισία για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Την ίδια ώρα, έβλεπα στο κινητό μου τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας, με πρώτη και καλύτερη τη συμβουλή προς τους οδηγούς να έχουν το ρεζερβουάρ τους γεμάτο. Εκεί δεν άντεξα και έβαλα τα γέλια μέσα σε ένα ταξί με άδειο ρεζερβουάρ αλλά φουλαρισμένο με κατάρες και βρισιές. (Πηγή: Αυγή-Πέτρος Κατσάκος)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

photo:avgi.gr