Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

Είναι πλέον οι ΗΠΑ ακυβέρνητες πολιτείες;

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» υποσχέθηκε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ο διάδοχος του είναι ένας έμπειρος πολιτικός και προφανώς έχει υπόψιν του το δύσκολο έργο που τον περιμένει, μετά τις διαδοχικές τραγωδίες του τραμπισμού και της πανδημίας. Μπορεί όμως να καταφέρει να ενώσει ξανά την Αμερική;
O Τραμπ είναι ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που τον 20ο αιώνα δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Αυτή η κίνηση έχει μεγάλη συμβολική αξία, αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο: τις ακραίες θέσεις του Τραμπ έχει υιοθετήσει ένα σημαντικό μέρος, όχι μόνο της αμερικανικής κοινωνίας αλλά και του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος….. Η ανοχή σε αυτή την ιεροσυλία, από ένα μέρος του «βαθέως κατεστημένου» οφείλεται στο βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Τα καλά νέα είναι ότι ο νέος πρόεδρος δείχνει να το έχει συνειδητοποιήσει, όπως και τις ιστορικές του ρίζες.  «Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές », είπε στην ομιλία της ενθρόνισης. «Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. (Πηγή:TVX, Στέλιος Κούλογλου)

 

Η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου το τόλμησε. Πήρε το ρίσκο να αναψηλαφήσει δημόσια το τραύμα της, διαβλέποντας ότι οι καταγγελίες του συναθλητή της Νίκου Κακλαμανάκη για χρόνια και βίαιη κατάχρηση εξουσίας στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, παρότι επίσημες, θα έπεφταν στο άπατο κενό της θεσμοθετημένης υποκρισίας και του «δεν βαριέσαι». Ή τού «ό,τι έγινε έγινε, μην τα σκαλίζουμε τώρα, βλάπτουμε τον αθλητισμό μας και την πατρίδα». Μητριά η πατρίδα πάντα για το θηλυκό μισό της. Δεν τη λένε δα μητρίδα. Η ολυμπιονίκης βρήκε το κουράγιο να μιλήσει παρότι γνώριζε ότι θα εκτεθεί στη χυδαία διαβολή, θα υποστεί έναν δεύτερο βιασμό, εξίσου βάναυσο με τον πρώτο. Ήξερε, βέβαια, πως η σπουδαία αθλητική σταδιοδρομία της και το προσωπικό της κύρος δεν θα της προσφέρουν αιγίδα άτρωτη στα χολερικά βέλη της κακοήθειας, του μισογυνισμού, του κατακίτρινου κουτσομπολιού. Όσα εξαπολύει ανέκαθεν ο δεσποτικός αρσενικός «Λόγος» εναντίον των «υστερικών γυναικείων ψευδών και παραληρημάτων». Και όσα διαθέτουν τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερη οξύτητα και πολύ περισσότερο δηλητήριο, εξαιτίας της τόσο βολικής μα και τόσο «επαναστατικής» ανωνυμογραφίας και ψευδωνυμογραφίας του Διαδικτύου. (Πηγή: Καθημερινή, Παντελής Μπουκάλας)

 

Ο βιασμός και οι Ολυμπιακοί

Οι Ολυμπιακοί, σχεδόν 20 χρόνια τώρα, πέφτουν διαρκώς και μας πλακώνουν. Πολλοί αποφεύγουν να το θυμούνται, άλλωστε πρόκειται για κεντρική επιλογή που καθόρισε την πορεία, την εικόνα και την αυτοεικόνα της χώρας. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν ξεχνάμε. Πίσω από τη βιτρίνα της «στιβαρής Ελλάδας» χτίστηκε μια σαθρή κατασκευή. Δεν ξεχνάμε τη βιομηχανία της ντόπας των Ιακώβου και Σία. Δεν ήξεραν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του αθλητισμού ότι ήταν «πέτσινα» τα μετάλλια; Αλήθεια; Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, με προεξάρχοντα τον κραταιό τότε δικομματισμό, χάιδεψε τα εθνικά μούσκουλα, τον άνεμο Κεντέρη και τη Θάνου. Το «ισχυρό DNA της φυλής» ήταν τα αναβολικά στις αποθήκες του Τζέκου. Δεν ξεχνιούνται οι χιλιάδες συμπατριώτες μας που φώναζαν στο στάδιο υπέρ του απατεώνα Έλληνα αθλητή και κατά των αντιπάλων. Ένα έθνος προσκυνούσε «σώβρακα και φανέλες». Και ήταν μαϊμού πολλά σώβρακα και φανέλες με εθνικά χρώματα. (Πηγή: Left.gr Κωστής Παπαϊωάννου)

 

Ανεξέλεγκτη σπατάλη δημοσίου χρήματος

«…Οι Ολυμπιακοί της μεγάλης Ελλάδας με κόστος έξι και επτά φορές πάνω απ’ όσο είχε προϋπολογιστεί. Πλήρη στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ. Ξένα δημοσιεύματα μίλησαν για κόστος 15-20 δισ. Μετριοπαθέστερη η Standard & Poor’s, ανέβασε το κόστος των έργων στα 11,27 δισ., 6% του ΑΕΠ. Το δικό μας ναυάγιο έγινε το κύριο επιχείρημα όσων χωρών αρνήθηκαν να αναλάβουν αγώνες έκτοτε. Η επιτροπή που ανέλαβε να ελέγξει την οικονομική διαχείριση της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» βρήκε ανεξέλεγκτη σπατάλη δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων, αδιαφανείς διαδικασίες, υπέρογκες δαπάνες. Υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση το 2012. Αυτό το mega project χωρίς οικονομικό ταβάνι καταρρέει πάνω μας. Διαρκώς. Όπως καταρρέουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που πρότειναν κάποιοι να γίνουν λυόμενες, αλλά, όχι, έπρεπε να γίνουν μόνιμες. Για να σαπίζουν πάντα τα βαλτόνερα γύρω από τα στάδια. Οι αγώνες έφτιαξαν καριέρες, ήταν mega μπίζνα. Κάποιους τους έκαναν ισόβιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, άλλους ισόβιους αθλητικούς παράγοντες, άλλους Αθάνατους, μοίρασαν χρήμα στα μίντια, πολύ χρήμα, μυστικά κονδύλια σε δημοσιογράφους, έχτισαν γραφεία Τύπου, μεσάζοντες, εταιρείες συμβούλων, μαγαζιά βιτρίνες. Με τους Αγώνες «κύλησε η φάση» για χρόνια..» (Πηγή: Left.gr Κωστής Παπαϊωάννου)

 

Επιστολή των Ολυμπιονικών

H Σοφία Μπεκατώρου έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Κουάν Χάι Λι. Μέσω της επιστολής γίνεται αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου και των καταγγελιών του Νίκου Κακλαμανάκη. Παράλληλα, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες ζητούν να οριστεί προσωρινό διοικητικό όργανο που θα οδηγήσει σε εκλογές την ΕΙΟ στις 14 Μαρτίου. Την επιστολή υπογράφουν – μεταξύ άλλων – η Σοφία Μπεκατώρου, η Αμαλία Τσουλφά, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος, ο Παναγιώτης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής, ο Βύρων Κοκκαλάνης, η Βιργινία Κραβαριώτη, η Βασιλεία Καραχάλιου και ο Γιάννης Μιτάκης. (Πηγή: TVX)

 

«Προσλαμβάνουμε μόνο… υγιείς»

Περίεργα φαινόμενα στις προκηρύξεις για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εμφανίστηκαν σε δήμους της Κρήτης με… ιδανική αφορμή τις επείγουσες ανάγκες της πανδημίας. Πιο κραυγαλέο παράδειγμα, αυτό του Δήμου Ηρακλείου, όπου μέσα στους όρους για την πρόσληψη προσωπικού παρεισέφρησε άρθρο που θέτει ως προϋπόθεση οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19».Τη συγκεκριμένη διαδικασία καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών Ελλάδος όσο και σωματεία εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. (Πηγή: Εφ. Συν, Μάριος Διονέλλης)

 

Μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων η Pfizer

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. (Πηγή: TVX)

photo: efsyn.gr

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter