Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Ποτέ πια Φασισμός

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα ένα  χρόνια από την έναρξη του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.
Ογδόντα ένα χρόνια μετά φέρνουμε στη μνήμη μας τις πικρές στιγμές που έζησε η πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: τους χιλιάδες νεκρούς, τις εκτελέσεις στις πόλεις και τα χωριά. Φέρνουμε στη μνήμη μας τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και το Ολοκαύτωμα των εβραϊκών κοινοτήτων.
Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους Έλληνες που αντιστάθηκαν αυθόρμητα και οργανωμένα. Και η μεγαλύτερη τιμή είναι η συνέχιση της παρακαταθήκης που μας άφησαν: ο διαρκής αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενάντια στο φασισμό και στις μεταλλάξεις του.

 

Το δυνατό μήνυμα της Ιωάννας μετά την καταδίκη

Ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την ανακοίνωση για καταδίκη της Έφης Καρακάτζουλα η οποία της επιτέθηκε με βιτριόλι σημαδεύοντας για πάντα τη ζωή της. Η νεαρή κοπέλα ανέφερε «ο κόσμος μού έδωσε κουράγιο και δύναμη η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί, για να συνεχίσω να αγωνίζομαι» και ευχαρίστησε δημόσια εκείνους που ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλάι της, όπως δικηγόροι, γιατροί και φυσικά η οικογένεια και οι φίλοι της. «Ελπίζω οι κακοποιημένες γυναίκες, να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να μάχονται για τα δικαιώματά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον το χρειαστεί», δήλωσε με νόημα στέλνοντας το δικό της μήνυμα. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Πόνεσα πολύ όταν έμαθα για την Ιωάννα

«Όταν έμαθα για την Ιωάννα πόνεσα πάρα πολύ, χρειάστηκε χρόνος για να έρθω σε επαφή μαζί της, γιατί ήταν πολύ οδυνηρό. Πρώτα ήρθα σε επικοινωνία με τους γονείς της και μετά με την ίδια. Την έβλεπα φοβισμένη, και προσπάθησα να την κάνω να με εμπιστευτεί. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολη η επικοινωνία μεταξύ μας. Ούτε εγώ έχω μάθει να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Θα πάρει χρόνο. Έχω κάνει πάνω από 40 χειρουργεία. Έχω μάθει να ζω με τις δυσκολίες. Δε με ενοχλεί», είπε η Κωνσταντίνα Κούνεβα για την επικοινωνία της με την Ιωάννα. «Θα έρθουν καλύτερες στιγμές, θα κάνουμε τα οράματά μας πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας περίπου όπως παλιά», ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε η Κωνσταντίνα Κούνεβα για το μέλλον. (Πηγή: Από τη συνέντευξη της Κούνεβα στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι»)

 

Δεν ξεχνάμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Υπενθυμίζεται πως η Κωνσταντίνα Κούνεβα, το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ). Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία. Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

 

Πρόταση Ψηφίσματος Δήμου Γλυφάδας για την εκχώρηση της ΔΕΗ

Πρόταση Ψηφίσματος  για την εκχώρηση της ΔΕΗ κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Ταστάνης και Σταμάτης Σκαμπαρδώνης από την δημοτική παράταξη « Ανατροπή στη Γλυφάδα». Το ψήφισμα ανέφερε μεταξύ των άλλων. «….Η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. στους ιδιώτες θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των τιμολογίων – γεγονός που θα στερήσει τη δυνατότητα της χρήσης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας από εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης το ελληνικό δημόσιο παραδίδει και χάνει ένα βασικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Η ΔΕΗ είναι η μόνη που παρέχει κοινωνικό τιμολόγιο και υπογράφει συμβόλαια με τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ο αγώνας για την παραμονή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας….» Το ψήφισμα δεν πέρασε αλλά ο δήμαρχος δεσμεύτηκε στο επόμενο Δ.Σ να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική. (Πηγή: Δημοτική παράταξη « Ανατροπή στη Γλυφάδα»)

 

Επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων του 6ου ΓΕΛ Γλυφάδας

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών τμημάτων πανελλαδικά. Με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα σχεδόν 6000 κενά των σχολείων αντί να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών. Το σχολείο μας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς μας ανακοινώθηκε η σύμπτυξη των 5 τμημάτων της Β΄ Λυκείου σε 4 και η ανακατανομή των μαθητών κατά αλφαβητική σειρά. Εν μέσω πανδημίας, σχολικής χρονιάς και δικαστικών προσφυγών του Υπουργείου εναντίον των εκπαιδευτικών που παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο και για το μέλλον των μαθητών τους, επαναϋπολογίζονται τα κενά -Οκτώβρη μήνα- στοιβάζοντας μάλιστα επιπλέον 5 με 6 μαθητές ανά τμήμα στην Β΄ τάξη του Λυκείου μας σε 35τ.μ. για 7 ώρες κάθε μέρα….» (Πηγή: Απόσπασμα από την επιστολή των γονέων του 6ου ΓΕΛ Γλυφάδας)

 

Λησμονήθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν

Τους αθλητές που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στα βουνά της Αλβανίας ή έπεσαν φυλάττοντας Θερμοπύλες κατά τη διάρκεια της κατοχής, τίμησε το βράδυ της Τρίτης το «Επίσκυρον», σε εκδήλωση που οργάνωσε σε αίθουσα που ευγενώς παραχώρησε ο Α.Σ. Απόλλων Σμύρνης στο γήπεδο της Ριζούπολης, με θέμα «Το ποδόσφαιρο στον Πόλεμο του 1940 και στην κατοχή». Στις χρυσές σελίδες που έγραψαν με το αίμα τους οι Έλληνες αθλητές και ποδοσφαιριστές στα βουνά της Αλβανίας και στην αντίσταση εναντίων των κατακτητών που ακολούθησε μέχρι την απελευθέρωση, αναφέρθηκαν οι ομιλητές δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος και Γιάννης Γεωργάκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Όταν στις τρεις τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο πρέσβης της Ιταλίας παρέδωσε τελεσίγραφο παράδοσης στον Έλληνα πρωθυπουργό, η αθλητική δραστηριότητα πάγωσε ανά την επικράτεια. Η υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας καλούσε τα νιάτα της Ελλάδας να αποδείξουν τις ικανότητές τους στα πεδία των μαχών. Ο αγώνας τους υπήρξε ηρωικός, αλλά αποδείχτηκε άνισος από τη στιγμή που τα γερμανικά στρατεύματα έσπευσαν να βοηθήσουν τους Ιταλούς. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Αθλητισμός και φασισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες

Δεκάδες οι ποδοσφαιριστές που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας. Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ γαζώθηκε από τους Γερμανούς όταν πήδηξε από το καμιόνι που τον πήγαινε για εκτέλεση στο θυσιαστήριο της Καισαριανής. Ο Σπύρος Υποφάντης του Παναθηναϊκού έχασε το αριστερό του πόδι από όλμο που έσκασε κοντά στο σπίτι του σκοτώνοντας την αδερφή, τον γαμπρό και τον ανιψιό του. Ο πρόεδρος του Άρη, Μάνθος Ματθαίου, έπεσε νεκρός στον πρώτο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς. Κι ο Νίκος Γόδας του Ολυμπιακού με τον  Ανδρέα Μουράτη της Προοδευτικής, υπερασπίστηκαν με το τάγμα του ΕΛΑΣ το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν οι Γερμανοί κατά την υποχώρηση. Αθλητισμός και φασισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Αθλητισμός σημαίνει ισότητα, ευγενική άμιλλα, ειρηνική συνύπαρξη, ενότητα. Ο φασισμός αναζητάει αφορμή για να διαχωρίσει λαούς και ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα, τις ιδέες, τη μόρφωση, το πορτοφόλι. Ο φασισμός έκοψε το νήμα της ζωής χιλιάδων αθλητών, στέρησε από την αθλητική οικογένεια δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο παγκόσμια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και εκατοντάδες εθνικά πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

Κεντρική photo: orthodoxianewsagency.gr/

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter