Πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Ρωσίας άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει το γράμμα «Ζ» που φέρουν πάνω τους. 13η ημέρα των εχθροπραξιών σήμερα και οι θεωρίες  που διακινούνται ακόμα είναι πολλές…

Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβολίζει το γράμμα «Ζ» που είναι ζωγραφισμένο μέσα σε ένα λευκό τετράγωνο, πάνω σε τανκς και εκτοξευτές πυραύλων της Ρωσίας που προελαύνουν στην Ουκρανία. Κάποιοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμηνεύουν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση».

Υπάρχει επίσης και η θεωρία ότι πρόκειται και για σημάδι αναγνώρισης, προκειμένου να αποφευχθούν φιλικά πυρά. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, καθώς όμως το σύμβολο έγινε δημοφιλές σε υποστηρικτές του πολέμου – σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας – προστέθηκε και ο «μύθος» γύρω από τον συμβολισμό του. Αναλυτές αναφέρουν ότι η Μόσχα ενδεχομένως να επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «σημάδι λαϊκής υποστήριξης», περιγράφοντας το ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Κάποιοι πάλι υποστηρίζουν υποστηρίζουν ότι το «Ζ» ίσως συνδέεται με το Νο1 στόχο του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το «Ζ» είναι τρόπος για να δηλώσουν οι Ρώσοι την προέλευση των δυνάμεων. Για παράδειγμα, κάποιοι αναφέρουν ότι το «Ζ» υποδηλώνει δυνάμεις από την ανατολική συνοικία της Ρωσίας, ενώ το «Ζ» μέσα σε ένα τετράγωνο που φαίνεται σε άλλα ρωσικά οχήματα σημαίνει οι δυνάμεις προέρχονται από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

 

see more: newsit.gr